Германският бизнес в Китай наблюдава подобрение на условията с възобновяването на икономическата дейност в страната, но все още е изправен пред сериозни предизвикателства от последиците от кризата с коронавируса. Това сочи публикувано днес мартенско проучване на Германската търговска камара в Китай, цитирано от ДПА.

"Германските компании в Китай имат техническата възможност да произвеждат почти на предкризисните равнища", коментирa Максимилиан Бутек, член на борда на палатата.

Съотношението на персонала, призводственият капацитет и вътрешната логистика са се нормализирали според повечето от участниците в изследването. Сампо че действителната бизнес активност едва се е възобновила.

"Икономическите последици върху компаниите са все още сериозни", констатира камарата, съобщава БТА.

Над две трети от проучените компании са прогнозирали двуцифрен спад на продажбите за първата половина на годината. Това е с 20 процента повече спрямо февруарската анкета.

Повечето дружества се опитват да отложат или да отменят инвестиции и бизнесът вероятно няма да се върне на предкризисните си нива до началото на второто полугодие, заключават авторите на изследването.

Ограниченията за вътрешните пътувания и забраната за влизане на чужденци в Китай от страх да не бъдат "внесени" вирусни случаи усложниха допълнително бизнеса.

Глобалните вериги за доствка бяха силно нарушени и търсенето на стоки, произведени от Китай, намаля, припомня ДПА.