Китай ще продължи да ускорява развитието на зони за свободна търговия чрез въвеждането на политики за насърчаване на чуждестранните инвестиции през тази година, като в същото време стимулира висококачественото отваряне на страната, се казва в изявление на Министерството на търговията от петък.

Ведомството подчерта решимостта да стабилизира външната търговия и инвестиции, тъй като пандемията от COVID-19 постави сериозни предизвикателства за глобалната икономика, предава "Радио Китай".

Очаква се пазарният достъп за чужди капитал да продължи да се разширява, като се съкратят отрицателните списъци за секторите, в които се ограничава достъпа на чуждестранни инвестиции. Производството, високите технологии, енергоспестяването и защитата на околната среда, както и някои обслужващи индустрии, ще бъдат сектори, които се очаква да привлекат повече чужди инвеститори.

Пилотните зони за свободна търговия трябва да играят по-голяма роля за отварянето на страната, като се подкрепят с политики, улесняващи външната търговия, се посочва още в съобщението.