Заработката на лечебните заведения вероятно ще бъде по-малка, но това няма да бъде отчетено при финансирането им по време на кризата. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов от парламентарната трибуна по време на дебатите за актуализацията на бюджета.

"Ограниченията, които се наложиха, свързани с дейността на лечебните заведения и на договорните партньори от извънболничната помощ, в това число специализираната извънболнична помощ и денталните кабинети са със ограничено действие". По думите му е възможно заработката им да е значително по - малка през този период, но тя няма да бъде отчетена при финансирането им по време на кризата.

Механизмът, който се подготвя, и в момента тече Надзорен съвет на НЗОК, ще предвижда за този период финансирането да се сведе до 85% от средномесечната им заработка, както и на извъндоговорните партньори и от извънболничната помощ, и от денталната. Той уточни, че процентите са 85%, а не 100% защото е направена преценака, че лимитирането в дейността би следвало да доведе и до някакво спестяване от клиничните пътеки,заради обстоятелството, че реално не е извършвана медицинска дейност, и няма да са на 20% , или на 30 %, или на 40 % от заработката си,както е обичайно, уточни финансовият министър.

Моделът е съгласуван с лекарския съюз и предстои след заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, да бъде преподписан Националният рамков договор, допълни още Горанов в отговор на депутатите Филип Попов и Георги Йорданов от "БСП за България".

С тези мерки, с които се предвидили на практика се закриват болници, заяви Филип Попов. Той даде пример с Белоградчишката болница, която изтъкна, че е пред закриване и подчерта, че нищо не е предвидено като помощ към болничните заведения. Той призова да се помогне на малките болници и да бъдат предвидени средства и за общините, в които те се намират. Тези, който са на предния фронт не са уважени даже с едно изречение в актуализацията на бюджета и за тях не е предвидено нито стотинка, допълни Йоранов.