През март са се свили с над 5% в сравнение с февруари

Осигуреността на производството в българската промишленост с поръчки от чужбина е спаднала през март в сравнение с предишния месец с 5,1 процентни пункта. Това показват данните на НСИ за ключовите показатели на България, разпространени в понеделник.

Несигурната икономическа среда вече се е превърнала в основно затруднение за фирмите от промишлеността, като 35% от анкетираните мениджъри я посочват на първо място сред затрудненията си.

Докато традиционният недостиг на квалифицирана работна ръка отстъпва на второ място сред неблагоприятните показатели, намалявайки с няколко процентни пункта през март в сравнение с февруари.

Недостатъчното търсене на продукция от страната и от чужбина са съответно на трето и на четвърто място сред посочените причини за лошото състояние на промишлените предприятия, значително увеличавайки се в сравнение с февруари.

Очакванията за продажните цени на продукцията обаче са да останат без съществена промяна през следващите три месеца.

Кризата се отразява още по-неблагоприятно на търговията на дребно – повече от половината анкетирани мениджъри в търговията се опасяват от несигурната икономическа среда, но все още конкуренцията в бранша се счита за още по-голяма заплаха. Веднага след това идва спадът в търсенето. Търговците също не прогнозират увеличение на цените на дребно през следващите три месеца.

В сферата на услугите положението е съвсем малко по-добро от това в търговията на дребно. И там несигурната икономическа среда плаши мениджърите най-много, но смятат, че конкуренцията в бранша им е още по-силна причина за негативните очаквания.

Строителството е единственият бранш, в който поради сезонни причини мениджърите се надяват на леко подобрение на икономическото състояние на фирмите през следващите три месеца. Това е свързано най-вече с увеличение на поръчките за ново строителство.

Съответно и най-големият проблем за тях продължава да е недостигът на работна ръка – 52% го поставят на първо място, а едва след това - несигурната икономическа среда.