Правителството на Япония одобри спешен пакет от икономически мерки на стойност 108,2 трлн. йени (993 млрд. долара) и бюджетни разходи от 39,5 трлн. йени за смекчаване на последиците от коронавирусната епидемия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В пакета правителството определя пандемията като "най-голямата криза", пред която световната икономика се е изправяла от Втората световна война.

Като цяло планът включва мерки, които не са свързани с разходи от бюджета, например удължен гратисен период за плащане на корпоративния данък, допълва Киодо.

Правителството също така ще предостави кешови плащания от 300 000 йени (2750 долара) за домакинства, чиито доходи са се свили с над 50 процента или са се сринали до необлагаемото равнище.

На семействата, получаващи детски надбавки, ще бъдат отпуснати допълнителни 10 000 йени (92 долара) на дете.

За собствениците на малки и средни компании със спад на приходите от 50 и повече процента се осигуряват субсидии до 2 млн. йени (18 338 долара).

Компании, чиито продажби са намалели с над 50 процента, се освобождават изцяло от плащането на някои данъци, например потребителски и данък за недвижимите имоти.