Португалия увеличава кредитните си линии за компании, които изпитват затруднения заради пандемията от коронавирус, до общо 4,2 милиарда евро , съобщи правителството, след като Европейската комисия одобри финансов пакет в подкрепа на държавните финанси, предаде Ройтерс.

Досега компаниите са кандидатствали за 90 милиона евро от първоначално предвидените 3 милиарда евро кредити, обявени от правителството преди две седмици. Заемите са насочени към туристическия сектор, хотелите, ресторантите и традиционни индустрии като текстилната и дървообработвателната, предава БТА. 

След като Европейската комисия обяви в събота, че ще предложи на Португалия пакет на стойност 13 милиарда евро, правителството обяви, че ще увеличи кредитните си линии с още 1,2 милиарда евро днес.

Допълнителните средства са за компании в търговията и сектора на услугите, каза на пресконференция снощи министърът на икономиката Педру Сиза Виейра.

Товарният и пътническият транспорт също ще бъдат добавени към списъка със секторите, допълни той.

Досега заразените от коронавирус в Португалия са 11 730 , а починалите - 311. Извънредното положение, обявено на 18 март, бе удължено до 17 април

Икономиката на Португалия, която зависи много от туризма и износа, търпи тежък удар от рязкото понижение на търсенето, като над 30 000 компании кандидатстват за държавна подкрепа, за да платят на половин милион служители, тъй като дейността им е почти спряла.

Португалската банкова асоциация призовава правителството и ЕС да стимулират икономиката, за да се предотврати рязкото повишение на лошите кредити в резултат на коронавируса.

Банковият сектор на страната все още носи белезите от дълговата криза и резкия скок на необслужваните заеми след рецесията 2010-2013 година, която доведе до срив на банки.

Изключително важно е да се приемат мерки, които да смекчат последиците от създалата се ситуация с общественото здраве върху способността на компаниите и семействата да продължат да гарантират изпълнението на кредитните си задължения, заяви пред Ройтерс председателят на Португалската банкова асоциация Фернанду Фариа де Оливиера.