Проект на постановление на Министерския съвет, представен ни от земеделското министерство, ни кара да оскъпяваме хранителните стоки. Това заявиха в свое становище от Сдружението за модерна търговия, в което членуват всички основни търговски вериги в България.

Според проекта в търговските вериги, продаващи храни, трябва да се обособят места (щандове, регали, хладилни витрини и др.) за български храни, които да заемат минимум половината площ за всяка групи храни. Тези храни трябва да се купуват директно от производителите в съответната област на всеки магазин, или до 200 км. от областния център, а продукцията им не може да бъде продавана на промоционални цени, освен с изричното им писмено съгласие.

Според Сдружението за модерна търговия проектът погазва основните принципи на пазарната икономика. Предложените промени биха довели до изключително вредни последици за всички участници на пазара на хранителни стоки – българските потребители, търговците на дребно и самите български производители.

От земеделското министерство казаха за "24 часа", че проектът е на етап "предварително съгласуване", затова не е качен в портала за обществено обсъждане на нормативни документи www.strategy.bg. Целта засега била всички браншове в областта на производството на хранителни стоки да се запознаят с идеята и да се постигне консенсус.

Идеята според тях била да се въведе задължение за търговските обекти, представляващи вериги от магазини, да осигуряват основни групи български храни, произведени от родни земеделски производители. Търговските обекти трябва да обособят площи за асортимент плод, зеленчук, месо и млечни роизведения от производители, с подходящ размер и съответно обозначени, казаха от земеделското ведомство.

"Предложението дойде всъщност от нас и смятаме, че сега, когато вносът и без това е затруднен, е време да се предприеме такава мярка, която ще защити българските производители", каза пред "24 часа" председателката на Българска асоциация "Биопродукти" Албена Симеонова. "Нашите продукти може да са малко по-скъпи от вносните, защото в чужбина земеделските плащания са по-високи, отколкото в България. Но затрудненията във вноса са големи и веригите въпреки това не допускат радушно родното производство", каза тя.

"Прочетохме проекта на земеделското министерство и сме напълно съгласни с него, защото той ще доведе до предлагане на повече български продукти в българските магазини. Не сме съгласни единствено с ограничението за доставка на родни продукти в радиус от 200 километра от търговския обект. Все пак имаме доста производители, които са на доста по-голямо разстояние от някои търговски обекти", каза пред "24 часа" председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Атанас Урджанов.