ьДо края на април се очаква да тръгне отпускането на безлихвените кредити от 1500 лв. през Българската банка за развитие за хора, останали без работа заради извънредното положение. Мярката ще обхване всички засегнати от кризата след март. Ще може да се кандидатства до 3 пъти за 1500 лева, тоест ще бъдат покрити и трите месеца, които се очаква да бъдат най-кризисни, съобщи във вторник Николай Димитров, изпълнителен директор на ББР. Възможност за кредитиране ще има от момента на подаване на документите до съответната търговска банка, а не със задна дата.

Все още капиталът на банката не е увеличен с отпуснатите от правителството 700 млн. лв., с които да се помага на бизнеса и хората, засегнати от кризата. Това щяло да е факт, когато се впише в Търговския регистър. В момента, в който средствата постъпят, тогава ще бъдат изяснени и всички детайли. За отпускането на безлихвените заеми от 1500 лева са отделени 200 млн. лева. Това означава, че от тях ще могат да се възползват около 130 000 души.

По механизма за подпомагане на бизнеса, за който са определени 500 млн. лв., ББР ще издава портфейлни гаранции на търговските банки, а те по действащите стриктни банкови правила ще финансират клиентите си според техните нужди. Максималният размер на кредитите ще е до 2 млн. лв.

Програмата ще има ясни и прозрачни правила, които ще ограничат до минимум възможностите за злоупотреби, увери Стоян Мавродиев - главен изпълнителен директор на държавната банка. До края на април финансовият ресурс ще бъде наличен.

ББР стана една от първите банки в България, която предоставя реална подкрепа на бизнеса, като осигурява ликвидност във финансовата система в условията на пандемия от коронавирус и създалата се криза, посочи Мавродиев.

ББР стартира и друга програма в подкрепа на бизнеса през дъщерното си дружество Микрофинансираща институция ДЖОБС и с гаранция от Европейския инвестиционен фонд. Ще се отпускат кредити за оборотни средства и кредитни линии. И по двата вида заеми максималният размер е до 48  800 лв. с до 2 години гратисен период. Срокът за погасяване на оборотните кредити е до 36 месеца, а на кредитните линии – до 60 месеца.

Инициативата допълва програмата на правителството и обхваща сектори, които до момента бяха изключени от обхвата на държавната помощ. Финансирането е насочено към най-засегнатите сектори от пандемията – търговия на дребно, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство, туризъм, предучилищно образование в частния сектор, артистична и творческа дейност, спортни дейности, дейности по организиране на конгреси и изложения.

ББР осигурявала и първа допълнитена ликвидност във финансовата система в размер на 75 млн. лв. Чрез собствени средства на банката се финансира целево кредитиране на едно от най-големите специализирани дружества за управление на кредити.

С парите компания, свързана с българското дружество “С. Г. груп”, ще изкупи необслужвани кредити от Пощенска банка и Общинска банка. Това щяло да позволи на двете банки да се освободят от част от проблемния си портфейл и да насочат ресурс към микро-, малки и средни предприятия, твърдят от ББР.

От държавната банка посочват, че така се осигурява в периода на пандемията възможността банките да отпускат по-голям брой нови фирмени и потребителски кредити. 7519 фирми и физически лица, които са кредитополучатели в изкупените портфейли от банките, ще могат да предоговорят задълженията си при изгодни условия.

Според Мавродиев ББР е осигурила собствен ресурс от международни институции през последните две години в размер на над 2,4 милиарда лева, без да ангажира държавни гаранции. Този ресурс се използва именно за инжектиране на ликвидност по време на криза, тъй като в условията на валутен борд опциите на държавата за подобни действия са естествено ограничени.

Мавродиев посочи, че това е една от самостоятелните мерки на ББР за подкрепа на бизнеса по време на криза. Чрез тях ще се допълни основният антикризисен пакет на правителството на стойност 700 млн. лв., който се очаква да мобилизира общо над 2,5 милиарда лева.

“Започвам да се удивявам от нездравото желание на определени кръгове да извличат политически дивиденти дори в безпрецедентна ситуация на криза. Аз не съм изненадан от този негативен прочит за всяка една сделка, която прави ББР. Това е някакъв условен рефлекс за определени политически партии и медийни групи. В момента ББР работи денонощно, успяхме за дни да свършим това, което в нормална ситуация би отнело месеци”, каза още Мавродиев.

Според него в ББР са изготвили програми, които са едни от първите в подкрепа на бизнеса. “Нашата работа е да даваме работещи решения в подкрепа на малкия и средния бизнес и да работим максимално в полза на хората, за да ги подпомогнем в тази ситуация. Това, че някой иска да бъде деструктивен, е негово право, аз лично го намирам за доста омерзително в такава ситуация”, заяви Мавродиев.