Съветът на ЕС съобщи, че е одобрил днес възможността средствата от бюджета за сближаване да бъдат използвани в борбата с епидемията от COVID-19.

Отбелязва се, че предложението на Европейската комисия е било прието без изменения, за да се ускори законодателният процес. Предвижда се средствата да бъдат на разположение на държавите в ЕС за овладяване на икономическите и социалните последици от епидемията. Държавите ще могат да прехвърлят средства между различни фондове и например средствата за инфраструктурен проект могат да бъдат използвани за купуване на апаратура за обдишване, за подкрепа на по-малките дружества или за подпомагане на краткосрочна заетост, предава БТА.

Временно се премахват съществуващите условия, за да може регионите в най-неблагоприятно положение заради епидемията да имат достъп до средствата по-лесно. Временно държавите от ЕС ще могат да поискат до 100 процента от европейското финансиране между 1 юли 2020 г. и 30 юни 2021 г. за програми, свързани с пресичането на епидемията.

След днешното решение на Съвета на ЕС следва да бъде уточнено становището на Европейския парламент, се отбелязва в съобщението.