Над 800 000 лв. за подкрепа на местни общности в България, пострадали от кризата с коронавируса, ще разпредели фонд "Обединени срещу COVID-19", съобщиха от Българския дарителски форум.

Зад фонда са се обединили няколко организации - Български дарителски форум, Фондация "Америка за България", Посолството на САЩ в България и Американската търговска камара в България.

21 компании, фондации и физически лица вече са направили дарение на фонда за финансиране на проекти за преодоляване както на здравните, така и на социалните аспекти на епидемията.
За средства могат да кандидатстват лечебни заведения, граждански организации, читалища и социални предприятия от цяла България. За целта те трябва да попълнят електронен формуляр, достъпен на специално създадения интернет сайт: www.United4BG.org. Крайният срок за подаване на документи за първия кръг на финансиране на проекти е 16 април 2020 г.

Фондът ще финансира инициативи в подкрепа на засегнати от кризата уязвими групи хора - медицински персонал, хора с увреждания, възрастни, деца и младежи, малцинства, бездомни, безработни, самотни родители и др.

Дарения във фонда могат да бъдат направени по банков път на сметка, обявена на страницата на инициативата.

Българските медицински специалисти и доброволци от различни общности показват забележителна сила и устойчивост в този труден период, посочва посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа. По думите й инициативата има за цел да предостави на тези герои необходимата подкрепа.