80% от българите смятат, че след пандемията светът няма да е същият. 56% очакват още антикризисни икономически мерки, показват данните от проучването по поръчка на "24 часа"

43% от българите се притесняват, че доходите им ще намалеят чувствително заради ситуацията около коронавируса. Една трета от анкетираните се опасяват, че може да изгубят работното си място. 80% от българите смятат, че след тази пандемия светът няма да е същият.

Това показват данните от национално представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Регистрираме повишена тревожност за социално-икономическите последици заради ситуацията около COVID-19. 33% от анкетираните се страхуват, че може да изгубят работното си място. Една четвърт нямат такива опасения.

4% декларират, че

вече са изгубили

работата си

“Заради коронавируса следващата година доходите ми ще намалеят чувствително”, споделят 43%, а малко над една пета предполагат, че ще се разделят с известна част от заплатата си. Според 16% доходите им няма да се променят. Едва 3% очакват увеличение.

43% споделят, че

могат да издържат

със спестяванията

си един месец,

ако се окажат без доходи, 12% - два месеца, 8% - три месеца, а още 8% посочват “повече от 3 месеца”.

“Нямам спестявания”, споделя всеки 5-и (21%) от попитаните.

Близо три четвърти (73%) са чули за икономическите мерки, които правителството предприема в кризата с коронавируса, а 18% не са разбрали за тях.

Очакванията към държавата за още по-силна икономическа намеса са налице. 27% от деклариралите, че са чули за мерките, смятат, че те са достатъчни за ситуацията към момента. Повече от половината (56%) обаче са на обратното мнение.

Няма високи нива на притеснение за евентуален недостиг на различни продукти и консумативи. Повече от половината от анкетираните (55%) смятат, че по време на извънредното положение може да свършат или да има недостиг на хранителни продукти. На противоположното мнение са 42%.

Всеки 3-и се притеснява, че консумативите за дома може да изчезнат от пазара или да има недостиг. Двойно повече обаче - 64%, нямат такива опасения.

Една четвърт от попитаните се страхуват от недостиг на горива по бензиностанции в бъдеще. Мнозинството от над две трети (69%) обаче не споделят такива очаквания.

У половината от анкетираните (50%) има притеснения, че в пандемията ще свършат някои жизненоважни лекарства. От такъв дефицит в бъдеще нямат притеснения 46% сред участвалите в проучването на “Тренд”.

След тази пандемия светът няма да е същият, убедени са 80% от българите. 10% са на противоположното мнение и не очакват промяна.

Данните са от национално представително проучване на “Тренд” по поръчка на “24 часа”, проведено между 1 и 5 април 2020 г. чрез телефонни и онлайн интервюта сред 1005 пълнолетни българи.