Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че свиква на 23 април видеоконференция на държавните и правителствените ръководители от ЕС за обсъждане на предложенията на Еврогрупата за преодоляване на икономическите последици от епидемията от COVID-19.

Снощи министрите на финансите от ЕС постигнаха споразумение за общ икономически отговор на епидемията. Предвижда се Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) да бъде използван за пострадалите от епидемията държави. Предлага се кредитна линия до 240 милиарда евро от ЕСМ, гаранционен фонд от Европейската инвестиционна банка за ликвидност за бизнеса за 200 милиарда евро и осигуряване на 100 милиарда евро от програмата на ЕС за краткосрочна заетост, предава БТА. 

Мишел определи снощното споразумение като значителен пробив. Еврогрупата заседава три поредни дни, за да достигне до решение, след като на последната си видеоконференция Европейският съвет не успя да постигне съгласие за издаването на еврооблигации за преодоляване на икономическите щети от епидемията.