Виетнамски предприемач в Хошимин изобрети автоматични машини за раздаване безплатно на ориз на хора, останали без работа заради въведените в страната ограничения срещу разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

Виетнам отчете 262 случая на COVID-19, като досега няма смъртни случаи. Заради социалната изолация, въведена за 15 дни на 31 март, обаче много малки компании трябваше да бъдат затворени и хиляди хора останаха без работа.

Машината пуска по килограм и половина ориз на чакащите пред нея работници. Много от тях са улични продавачи или хора, на които се заплаща на ръка, като например домашни помощници или продавачи на лотарийни билети, допълва БТА.

Хоан Туан Анх, бизнесменът зад идеята, първоначално дари "умни" звънци на болниците в Хошимин, а след това използва опита си с технологиите за "банкомата" за ориз.

Анх каза пред държавни медии, че иска хората да усещат, че все още имат достъп до храна и ресурси въпреки икономическите затруднения, в които се намират.

Макар много хора в комунистическата държава да могат да разчитат на социална защита, а правителството да обяви пакет мерки в помощ на най-уязвимите в обществото, някои виетнамци не могат да получат достатъчна подкрепа.

ВИДЕО: Youtube/Thai USA vlog