Още два месеца без наказателни лихви при бързите кредити

Шефът с право да гони в принудителен отпуск до средата на юли

От 1 юни плажовете отворени

Сметките за електричество ще трябва да се плащат в нормалния 10-дневен срок след отпадането на извънредното положение на 13 май.

Това решиха депутатите от правната комисия на парламента при приемането на второ четене на поправките в Закона за извънредното положение, който трябва да се гласува днес в пленарната зала. Той вече включва и мерки за преодоляване на последствията. В извънредното положение сметките можеха да се отсрочват до 20 дни.

До 13 юли обаче ще е невъзможно налагането на запори върху заплати, пенсии и банкови сметки на граждани. От възбрани ще са защитени и парите на лечебните заведения.

Още два месеца няма да има и наказателни лихви за длъжниците на т.нар. фирми за бързи кредити или хора, чиито дългове са прехвърлени на колектори. Облекчението обаче няма да важи за банките и техните дъщерни фирми.

За банковите кредити пък е в сила възможността за договаряне и разсрочване на задълженията до края на годината според приетия от БНБ мораториум.

Промяната за колекторите бе направена по време на самото обсъждане по предложение на адвокат Валя Гигова, което бе припознато от депутата от ОП Христиан Митев. То бе прието с 14 гласа “за”, нула “против” и 7 “въздържал се”.

В следващите 6 месеца не могат да се запорират сметки на общини, а

до 13 юли се

спират всички

търгове на

съдебни

изпълнители

С още два месеца се удължава и възможността общините да освобождават от наем бизнеси, които са пострадали в коронакризата.

До 30 септември социални помощи ще се дават, без да е задължително децата да посещават училище или детска градина. Вече няма да се иска и бележка за направени имунизации, за да се вземе помощта за отглеждане на дете до 1 г. Срокът на тези месечни семейни помощи, който изтича в периода от 1 февруари до 31 май, се удължава служебно до 30 юни.

Служебно до 31 декември се удължават и сроковете за изплащане на еднократните помощи за бременност, раждане, осиновяване, първокласници и др., които изтичат след 1 март т.г. Същата дата ще важи и за сроковете на валидност на издадените заповеди за настаняване в специализирани институции и социални услуги. До 31 август не могат да се закриват социални домове, пак до тази дата не се плаща и такса за ползването им, решиха още в правната комисия на НС.

С два месеца се удължава и решението болниците и здравното министерство да не спазват Закона за обществените поръчки при покупка на дезинфектанти, медицински изделия, лекарства и предпазни средства. Дотогава ще продължи да важи забраната за износ на лекарства.

До 13 юли се

удължават и

протоколите

за лекарства

от НЗОК,

ако срокът им е изтекъл по време на извънредното положение. Изтеклите решения за ТЕЛК ще са валидни до 13 юли, предвиждат още текстовете.

Със закона се разписва още, че учебната година ще завърши онлайн.

Мярката 60/40, при която държавата поема 60 на сто от заплатата на работници в закъсали фирми, се удължава до 30 юни. Това ще е крайната дата за подаване на заявление за подпомагане. След края на тази мярка пък държавата ще дава по 290 лв. на запазените работници на част от ударените от кризата фирми за срок от 2 месеца. Кои браншове могат да бъдат подпомогнати по новата мярка, ще определи правителството.

С 2 месеца се удължава и възможността работодателят да възложи работа от дома или да прати служителите си в принудителен отпуск.

До 31 октомври в селското стопанство ще могат да се наемат безработни за сезонни работници с временни договори, които са по-дълги от един ден. Те може да са за до 14 дни в месеца.

От 1 юни трябва да са отворени плажовете, обяви министър Николина Ангелкова. Цените на шезлонги и чадъри трябва да са с поне 50% по-ниски от договорените по концесия.

Туроператорите пък ще имат цяла година, в която да възстановят заплатени вече суми от туристи, ако пътуването им е било отменено поради пандемията и двете страни не са се споразумели за замяна на туристическия пакет. Всеки,

който отиде на

море в Гърция

или Турция

обаче, ще бъде

поставен под

14-дневна

карантина

при завръщането си, предупреди Ангелкова.

НЗОК може да сключи анекси с лекарите и зъболекарите за заплащане на труда при неблагоприятни условия, предвижда още законът.

Министерският съвет, а не здравният министър да обявява извънредна епидемична обстановка, прие правната комисия в Закона за здравето. Предложение в тази посока имаше както от ГЕРБ, така и от БСП.

Извънредната

епидемична

обстановка

може да е

безсрочна Комисията прие 8 критерия, по които се решава дали да се обяви извънредно епидемично положение. Те обаче са прекалено общи и покриват всяка заразна болест, критикува Георги Михайлов от БСП.

На две инстанции по реда на Административнопроцесуалния кодекс ще може да се обжалва заповедта на здравния министър за налагане на карантина, решиха депутатите. Обжалването на карантината обаче няма да спира изпълнението на заповедта.

Глобата за нарушаване на карантината от болни и контактни лица остава 5000 лв. От 300 до 1000 лв. ще плащат тези, които нарушат заповед на здравния министър или на РЗИ.