Десет кметства са закрити през 2019 г.

В България има едва 12 общини, които са с население над 85 хиляди човека, а 10 кметства - всичките до едно в област Монтана, са били закрити през 2019 г. поради липса на достатъчно население, за да имат избираем кмет. Тези данни публикува в четвъртък НСИ в ново изследване за административното деление на страната, което вече ще се прави всяка година.

Десетте кметства са Безденица, Белотинци, Винище, Горна Вереница, Долна Вереница, Долна Рикса, Крапчене, Липен, Славотин и Сумер. Те не отговарят на условието да имат поне 350 постоянни жители, следователно не могат да избират кмет. В същото време през 2019 г. е възникнало само едно ново населено място - Свети Константин, в състава на община Пещера. Това е всъщност стар курорт с около 1000 къщи за гости и санаториуми, възникнал още в началото на 19 век специално за лечение на туберкулоза.

В България все още има общини с под 1000 души население. Двете най-малки са Трекляно в Кюстендилско и Бойница във Видинско, които са с малко над 800 души постоянно население. Общините в страната са 265, като в 50% от тях населението е под 10 хиляди души и общо представлява едва 10,8% от населението на България.

В същото време има само 9 общини, които имат над 100 хиляди души население. Това са Столична община, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Сливен и Пазарджик, където общо живеят 41,5% от населението на България.

Ако се вземат предвид само общините, които имат над 85 хиляди човека население, те са едва 12. Освен деветте в това число влизат Перник, Шумен и Велико Търново.

Населените места в България към края на 2019 г. са били общо 5257 на брой, като градовете са 257, а селата - 5000. В броя на селата обаче са включени и Рилският и Клисурският манастир, които по статут са населени места, макар че местната власт се представлява от кметски наместници.