От 1 октомври всички небитови потребители, които са на ниско напрежение, ще купуват ток на свободния пазар. Това става ясно от проект за промени в Закона за енергетиката, който е оповестен за обсъждане. Негови автори са председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов и депутати.

Измененията изваждат от закона думите "небитови потребители", в текстовете, които задължават КЕВР да определя цени за регулирания пазар, както и за сделки на регулирания пазар.

На него остават само домакинствата. Това ще освободи от регулирания  пазар 5 тераватчаса (5 млн. мегаватчаса - б.р.), които досега са се ползвали от училища, детски градини, ресторанти, кафенета, кантори, администрация и др., казва Николов. Дава се срок до 1 октомври, за да може да се проведат обществени поръчки за доставчик за държавни и общински структури. Избран е този момент, тъй като цените на свободния пазар в момента по-ниски от тези на регулирания, което ще бъде добре за прехода, смяна председателят на енергийната комисия.

Това е поредната стъпка към либерализацията на пазара. Николов обясни, че до внасянето на законопроекта в парламента ще бъдат  предложени още промени. Едната най-вероятно ще бъде  излизането на свободния пазар и на битови потребители, които са присъединени на мощност над 50 киловата, това са големите къщи с басейни, примерно. Такива потребители на ток са около 3000. 

Заедно с това, в проекта трябва да бъде записан и текст, който задължава Комисията за енергийно и водно регулиране на създаде платформа с доставчици на ток, на която големите битови потребители да могат да избират доставчик. Това е изискване на европейска директива.

Освен това с други промени ще бъдат задължени социалното и енергийното министерство да идентифицират енергийно бедните, за да може да се направи следващата стъпка - към пълната либерализация на пазара на електроенергия.