Румънската държава поиска от националната компания "Нуклярелектрика" да прекъсне преговорите и договора с китайската компания CGN (China General Nuclear Power) по проекта за изграждане на трети и четвърти блок на АЕЦ "Черна вода", съобщава в. "Зиарул финанчиар".

Министърът на икономиката, енергетиката и бизнеса е поискал румънската компания производител на атомна енергия "Нуклярелектрика", в която държавата има дял от 82,5 процента, да включи в дневния ред на заседанието на Общото събрание на акционерите три точки, касаещи прекъсване на контактите с китайската компания, информира вестникът, като се позовава на доклад до букурещката борса. Общото събрание на акционерите на "Нуклярелектрика" се очаква в периода 12-15 юни.

Министърът на икономиката, енергетиката и бизнеса Вирджил Попеску е заявил, че проектът за разширяване на атомната централа трябва да бъде осъществен в партньорство със страни от ЕС или НАТО, допълва БТА.

Искането за прекратяване на преговорите с китайската компания идва на фона на напрегнатите отношения между САЩ и Китай, а през лятото на 2019 г. САЩ включиха китайската CGN в списъка на компании, които представляват потенциална заплаха за националната сигурност.

АЕЦ "Черна вода" е единствената румънска атомна електроцентрала. Тя е в експлоатация от 1996 г. и покрива около 20 процента от годишното производство на електроенергия. Първият реактор на централата бе пуснат в експлоатация през 1996 г., а вторият - през 2007 г.

АЕЦ "Черна вода" е проектирана за пет реактора. Трети и четвърти реактор са изградени съответно на 15 и на 14 процента, но строежът им е замразен от 1992 г. За изграждането им е необходима инвестиция от шест милиарда евро. Румъния подписа споразумение с китайската компания CGN в края на май 2019 г., съгласно което изграждането на реакторите щеше да се финансира с китайски кредит. Строителството така и не започна, отбелязва агенция ТАСС.