Трудно се намират надничари за 70 стотинки на килограм

Необрани масиви с маслодайна роза останаха в Пловдивския и Пазарджишкия регион. Реколтата е богата, но стопаните са отчаяни, тъй като изкупната цена падна на 1,50 за килограм. С левче отгоре е била миналата година.

“Някои производители започнаха да унищожават част от насажденията си, други решиха изобщо да не ги берат. При такава изкупна цена не могат да покрият разходите си. Другата причина е, че трудно се намират работници за 70 ст./кг цвят. И безработни не се хващат за толкова малко пари, трябват и средства за транспорт. Като се тегли чертата - печалба никаква”, коментира Йорданка Рангелова, която е на изкупния пункт в Брацигово.

Собствениците на розови градини не получават веднага парите си, а оставят банкова сметка. Когато дестилериите платят на изкупвачите, те ще преведат средствата на производителите. Според Рангелова някои розоварни изобщо няма да приемат цвят, защото заради коронавируса не са пласирали още продукцията си от миналия сезон.

“Реколтата от рози тази година е добра, но не достигат берачи, ситуацията е много тежка”. Така с едно изречение обобщи тазгодишната кампания Зара Клисурова, председател на Националния съюз на производителите на етеричномаслени култури. Желаещи да берат рози няма. Клисурова сочи факта, че направила заявка пред бюрото по труда в Сопот за 30 човека, изпратили ѝ едва трима.

Тази година собствениците на градини плащат на берачите по 80 ст. за килограм, миналата година даваха по 1 лев. Розоварните изкупуват продукцията по 2 лева за килограм розов цвят, но само ако имат предварителен договор с тях. Ако нямат, цената пада на 1,50-1,60 лв.

Себестойността на килограм розов цвят била 1 лев, като се плати и на берачите, за стопаните не оставала печалба. Освен това много от розоварните бавели парите за предадения цвят. По данни на Клисурова в района на Пазарджишко, Казанлъшко и Карловско този дълг от миналата година е в размер на близо 700 000 лева.

От тази година например розоварна в община Павел баня въвела нова схема - взема без пари 10 тона цвят от производителя, който ѝ плаща и 2 хиляди лева за варенето. Розоварната добива розово масло около 3 килограма, като единия килограм дава на стопанина, който сам трябва да си търси пазар и цена за него. Ако не успее, го връща на розоварната, която на свой ред ще търси начин да го реализира - когато и както успее. И чак тогава дава тези пари на стопанина, разкрива новата схема Зара Клисурова.

Тази година за първи път розоберът започна в условията на действащ Закон за розите. По силата на този закон вече е направен регистър на производителите, но засега поне това не е променило ситуацията в градините.

Зара Клисурова каза още, че ще има среща със земеделския министър Десислава Танева и с председателя на парламентарната комисия по земеделие Мария Белова. След това Клисурова ще търси среща и със социалния министър Деница Сачева. Идеята ѝ е парите за социалните помощи да се обвържат с работа в селското стопанство така, че хората от борсите да участват реално в кампаниите като розобера.