Шефката на ЕК: Увеличават се средствата от кохезионната и селскостопанската политика

България може да получи около 12 млрд. евро от възстановителния фонд на Еврокомисията. Разбивка на предложеното разпределение показва, че 9,2 млрд. от тях може да бъдат под формата на грантове, а 3,1 млрд. - като заеми, съобщиха тв RTE и ДПА. За целта страната, както и всички останали членки на ЕС, ще трябва да кандидатства и да представи проектите, по които смята да ги похарчи.

ЕК засега не дава напълно ясен отговор как 750-те милиарда евро ще бъдат разпределени между държавите. Както “24 часа” писа, България следва да има достъп до 15 млрд. евро, като трябва да внесе във фонда 3,3 млрд. евро, т.е. 11,7 млрд. евро остават на разположение на страната.

Точното разпределение

е обект на предстоящи

преговори

Разпространените данни, според които се предвижда нашата страна да получи 15 млрд. евро, са само примерни, твърди БТА.

За целия съюз 500 млрд. евро ще бъдат раздадени под формата на грантове, 250 млрд. - като заеми, предлага шефката на комисията Урсула фон дер Лайен. Тези пари ще бъдат извън спасителната мрежа на стойност 540 млрд. евро, която вече бе одобрена и от трите основни европейски институции.

Планът на ЕК бе посрещнат с одобрение от повечето лидери. Съгласие обаче трябва да бъде постигнато в Съвета на ЕС, където четирите “пестеливи” държави - Австрия, Нидерландия, Дания и Швеция, са твърдо против раздаването на грантове, защото за тази цел ЕС ще трябва да поеме дълг.

Повече средства ще получи България от кохезионната политика, селскостопанската политика и Фонда за справедлив преход, който е част от Зеления пакт, каза пред БНТ Урсула фон дер Лайен, след като представи в ЕП следващата 7-годишна финансова рамка на ЕС. Фон дер Лайен нарече “добри новини” новите заложени средства в многогодишната финансова рамка, които ще засягат България. “Кризата, в която се намираме в момента, е икономическа и

е важно България да

има достъп до нашите

фондове”, заяви

шефката на ЕК

От фонда за възстановяване на обща стойност 750 млрд. евро Гърция ще получи 32 млрд., като 22,5 млрд. от тях ще отидат за субсидии, а 9,5 млрд. - за дългосрочни кредити за предприятията. От таблицата, публикувана от ЕК, е видно, че Гърция е четвъртата най-облагодетелствана страна от еврозоната след Италия, Испания и Франция.

Помощта, предвидена за Хърватия, е в размер на 10 млрд. евро, заяви премиерът Андрей Пленкович. “От тях 7,3 млрд. са безвъзмездна помощ, а 2,65 млрд. евро - възможни кредити”, уточни той и добави, че средствата са предназначени за възстановяването на хърватската икономика през следващите 4 години.

Румънският евродепутат Зигфрид Мурешан съобщи, че Румъния ще получи 33 млрд. евро. Той изтъкна, че Румъния е един от основните бенефициенти на новия европейски инструмент. “Ще получим 33 млрд. и трябва да върнем само 12 млрд. евро. Виждаме, че богатите страни плащат повече, отколкото получават. Това означава солидарност в Европа”, написа във фейсбук Мурешан.

Повече от Румъния получава само Полша - над 64 млрд.