Куп предложения за нови ставки има внесени от всички партии в парламента

В ресторантите ДДС за храната ще се намали до 9%, но алкохолът - бира, вино и спиртни напитки, ще продължи да бъде облаган с 20%. Такова предложение между двете четения в Закона за данъка върху добавената стойност е внесено от депутати от ГЕРБ.

От управляващата партия предлагат и 9% ДДС за настаняване в хотелите, отдаване на площадки за къмпингуване, за доставката на книги и учебници, както и за доставката на храна.

Председателят на НФСБ Валери Симеонов пък иска да се гласува 9% ДДС не само за хотелиери и ресторантьори, а и за туристически агенции. Мотивите са, че туризмът е един от силно ударените от кризата отрасли, а от свалянето на данъка за туроператорите загубата за хазната щяла да е само 19 млн. лв. Именно от НФСБ натискаха най-много и за свалянето на данъка за целия туризъм. Другото предложение на Симеонов е за ваучери на стойност 210 лв. за 7-дневна почивка за хора на първа линия в борбата с коронавируса като лекари и полицаи. Същото предложение са направили и от ГЕРБ.

Мария Цветкова и Александър Събанов от ВМРО искат 9% ДДС да важи за ресторантъорски и кетъринг услуги, но да са изключени високоалкохолните напитки. Мотивират се, че не трябва да се насърчава употребата им с по-нисък данък.

Депутатите от ДПС Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Йордан Цонев отново внасят предложенията си с 9% да се облагат детските храни и памперсите. Според мотивите в проектозакона намалението щяло да направи по-достъпни храните и фармацевтичните продукти за повече семейства. Става въпрос за адаптирани бебешки млека, каши за бебета или малки деца, зеленчукови или плодови пюрета в бурканчето до 250 грама. Включени са и пюретата от месо, риба, зеленчуци, плодове или ядки.

От левицата са внесли предложение за намаляване на данъка за лекарства, които се заплащат от НЗОК, диетични храни за специални медицински цели, както и за хранителни продукти като месо, мляко, яйца и брашно.

След като законът мине в зала на второ четене, по-ниският данък ще влезе в сила от 1 юли, но тъй като мярката е антикризисна, ще е валидна до края на 2021 г.

Решението за по-ниската ставка на ДДС за туризма и ресторантьорите бе взето от премиера Бойко Борисов с мотив, че така ще се помогне на бранша, който е най-тежко засегнат от кризата.