От 1 октомври всички небитови потребители ще купуват ток от свободния пазар. Това записаха депутате, след като приеха на първо четене в зала поправките в Закона за енергетиката.

Според промените в закона, чиито вносител е председателят на енергийната комисия Валентин Николов, от 1 октомври на свободния пазар ще излязат близо 300 000 малки бизнеси като ресторанти, кафенета, адвокатски кантори, фрифзорски салони.,както и детски градини и тн., чието годишно потребление е около 4,5 тераватчаса електроенергия.

След 1 октовмри на регулирания пазар ще останат само битовите потребители, като той той ще бъде свит до 10 - 10,5 тераватчаса електрическа енергия.

Тази промяня в закона цели да доведе и до засилване на конкуренцията сред търговците, както и поява на нови такива. Цената на електроенергията се определя от КЕВР на база приходи, необходими за покриване на разходите на "Националната електрическа компания ЕАД" за покупка на електроенергия, е записано в мотивите.

До 2025 година пък и всички битови потребители на ток се очаква да излязат на свободния пазар.

По думите на Таско Ерменков от БСП, либерализацията се прави не толкова следвайки директивата, а принудени от отстоятелствата да я направим сега бързо, за да може да получим нотификация за механизма за капацитет, за да могат нашите топлоелектрически централи да работят. За съжаление това обвързване на либерализацията с нотификацията.. е в резултат на забавянето на правителството, относно заявката за включването на страната ни в механизма за капацитет,което е дало основание на ЕК да ни каже да си либерализираме пазара поне за небитивите потребители, няма да нотифицират механизма за капацитет, което означава, че ще спрат да функционират топлоелектрическите централи Марица-Изток 2, 1 и 3.

"Има обаче няколко проблема в този законопроект, които ни притесняват. Големият брой малки и микро предприятия потребители, които ще излязат на свободния пазар, не представляват интерес за търговците на енергия, заради това, че имат малко потребление и ако те не си намерят търговец, ще трябва да отидат до доставчик на последна инстанция, където цените са изключително високи, и ако ние допуснем това да се случи, означава да обречем много микропотребители на фалит." обясни Ерменков. По думите му вторият проблем с излизането на голям брой потребители на свободния пазар е, че това ще доведе до необходимост да се повиши и ликвидността на Българската независима енергийна борза, като уточни, че от регулирания на свободния пазар ще излезе преди всичко произведената от АЕЦ Козлодуй електроенергия. Той допълни, че от БСП ще се въздържат при този законопроект, и ще се търсят решения за преодоляване на тези проблеми.

Димитър Петров от ГЕРП пък го репликира, че малките консуматори ще бъдат окрупнени и няма да остават без предложения от страна на търговците.