Ще събират толтакси и за второкласни пътища

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Ще събират толтакси и за второкласни пътища

След пускането на системата в началото на март се оказало, че   някои артерии се натоварват с над 50% повече, защото водачите заобикалят платените

Трите месеца толеранс към превозвачите от стартирането на толсистемата в нощта срещу 1 март 2020 г. изминаха и се готви увеличаване на обхвата ѝ. Този път в него ще бъдат вкарани и редица второкласни пътища, научи “24 часа”.

Става дума за пътища, които са се оказали с около 50% по-голямо натоварване, отколкото преди 1 март (Виж графиката.)

Преди пускането на толсистемата между премиера Бойко Борисов, МРРБ, АПИ и браншовите организации на превозвачите бе постигнато джентълменско споразумение: таксите няма да са толкова високи, колкото бяха замислени първоначално, а обхватът на пътищата, за които ще се събират, се редуцира само до магистралите и първокласните.

Уговорката беше да минат 3 месеца и да се види дали приходите от 

толтаксите ще достигнат до 450 млн. лв. на годишна база, т.е. средно на месец по 37,5 млн. лв. Ако са по-малко, тарифите ще се вдигнат, а пътищата, за които се събират, ще се увеличат. При това превозвачите няма да протестират.

Миналата седмица регионалният министър Петя Аврамова каза пред депутатите от парламентарната регионална комисия, че предстои промяна в обхвата на пътищата, включени в толсистемата, като те ще се увеличат. По нейните думи има цели области в страната, в които изобщо няма пътища, за които от превозните средства над 3,5 тона се събират такси.

Засега превозвачите не са реагирали. От отделни изказвания на ръководители на браншови организации обаче се разбира, че този тримесечен пробен период по ирония на съдбата е съвпаднал с най-големия от години насам спад на превозените пътници и товари. Откакто на 13 март бяха въведени редица ограничения: КПП-та между областните градове, временно затваряне на границите за товарни превозни средства и др., до 15 май, когато повечето забрани паднаха, в България превозите са намалели със 70% в сравнение с миналата  година.

Членът на управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) проф. Олег Асенов каза пред “24 часа”, че техните изчисления показват спад от около 65%. Това прави данните за събраните такси - по около 9 млн. лв. месечно, непредставителни (Виж интервюто по-надолу)

В същото време обаче натоварването на редица второкласни пътища се е увеличило, тъй като в стремежа си да заобикалят платените пътища много превозвачи предпочитат второкласните=  

Решението вероятно ще се вземе след 15 юни, тъй като дотогава ще се прави подробен анализ на пътната обстановка и новите за системата пътища ще бъдат вкарани в системата след това. Промените ще се дискутират в нарочно създадения Обществен съвет за толсистемата, в който са включени представители на всички по-големи браншови организации на превозвачите.

Асенов подчерта, че за около 21% от първокласните пътища, които сега са включени в толсистемата, на практика не се събират такси, тъй като са в населени места, за които не се дължат нито винетки, нито толтакси. Има цели области като например Смолянска, в които няма нито един метър пътища, за които да се дължи толтакса. На такива места всички собственици на превозни средства над 3,5 тона на практика са спечелили от промяната, тъй като те по принцип вече не плащат винетки, но и не дължат толтакси, ако се движат само в региона.

 

Проф. Олег Асенов, член на управителния съвет на АПИ:

Поне с 65% намаля трафикът заради кризата

- Проф. Асенов, условните първи три месеца от пускането на толсистемата, които трябваше да ориентират дали постъпленията ще са достатъчни, за да се запази ниската тарифа, вече минаха. Какво показват първите данни за приходите от такси за превозните средства над 3,5 тона?

- Първите данни показват оптимизъм. Защото събраните приходи са повече от 27 млн. лв., т.е. средно на месец са малко над 9 млн. лв., което следва хода на събирането на пътни такси от тежкотоварни автомобили миналата година, когато имаше е-винетки. Тоест този приход се осигурява и сега въпреки утежнената обстановка и намаления заради коронавируса трафик. Това е един относително добър резултат.

- Но целта не беше приходите да се запазят, а да се увеличат. Доколкото си спомням, приходите само от толтаксите трябваше да бъдат 450 млн. лв. годишно, което прави по около 37 млн. лв. месечно. Къде са 37, къде са 9 млн. лв.?

- Ако приложим простото тройно правило, ще видим, че ако трафикът беше колкото миналогодишния, предвидените приходи щяха да се съберат. По данни на превозвачите трафикът в условията на кризата е намалял със 70%. По наши пресмятания е с около 65-66%, което е същото. През тези 3 месеца икономиката не работеше на пълни обороти. С рестарта на икономическата дейност след 15 май нещата се задвижиха.

- Имаше ли съществени изменения на маршрутите на тежките превозни средства след въвеждането на толсистемата? Започнаха ли да избягват платените маршрути, къде, с колко?

- Още преди да стартира системата, се бяхме договорили с организациите на превозвачите да направим анализ на ситуацията, за да видим как се натоварват отделни транспортни артерии. След отпадането на извънредното положение създадохме един допълнителен аналитичен модул в нашата система, който събира данни за натоварване и на второкласните пътища, за да видим по кои от тях натоварването се е увеличило с повече от 50% след въвеждането на тола. Както знаете, толсистемата сега събира такси само за магистралите и първокласните пътища. Трябва да изчакаме поне един месец от отпадане на извънредното положение, но може да се каже, че има редица пътища, които сега се оказват много по-натоварени.

- Можете ли да дадете примери?

- Такъв се оказа например пътят от Карлово до Пловдив, който е второкласен. Друг такъв пример е Троянският проход за тежки пътни превозни средства. Той изведнъж се оказа много по-предпочитан от тях, вместо те да пътуват по магистрала “Хемус” и да минат покрай столицата, а след това по магистрала “Тракия” да се спуснат към Тракийската низина. Те предпочитат да пресекат Стара планина през Троянския проход, за който не се събират толтакси, и примерно от Ловеч да стигнат до Карлово или до Пловдив. Или изобщо от Северна България до Южна България. Има само един малък участък от този път, който е част от подбалканския, за който се плаща толтакса, която е от порядъка на 1-2 лева.

Друг такъв интересен път се оказа второкласният от Силистра до Русе. Данните от последните 8 дни показват, че натоварването по него се е увеличило с над 50%. Същото е и за пътя Враца - Борован. Това също е второкласен път и е част от направлението между Видин и Враца, макар и със забикаляне на по-голямо разстояние, но за разлика от Е-79 е безплатен за преминаване.

Искам да кажа, че това не е български патент, и в други страни се получава така.

- Вие очевидно имате намерение да сложите толтакса и за тези пътища, иначе регионалната министърка Петя Аврамова нямаше да говори в този смисъл през последните дни. Само че дали превозвачите ще са доволни? Аз например бих казал първо да ги оправите, а после да ги правите платени.

- Всички намерения за развитие на толсистемата предполагат сериозен анализ и това включва не само обхвата, а и тарифите, както и взаимоотношенията между отделните тарифи. Затова между 15 май и 15 юни правим този анализ и тогава ще дадем данните на превозвачите. Превозвачите са готови за диалог, който така или иначе не е спирал. Всички страни в процеса ще намерим заедно правилното решение. Ако промените влияят негативно на регионалната икономика, ще се търсят други решения. Но няма толсистема, която не се развива и си стои една и съща.

Превозвачите се отнасят сериозно към толтаксуването. Само фактът, че вече имаме продадени 950 хиляди маршрутни карти и че към 56 хиляди са монтираните вече бордови устройства, показва, че в голямото си мнозинство браншът няма нищо против толсистемата.

Най-четени

Ревизоро потресен от пътеката с чакъл в Рила, ще глобява солено (Обзор)

Ревизоро потресен от пътеката с чакъл в Рила, ще глобява солено (Обзор)

Преди да отиде на място, Емил Димитров влезе в остър спор с премиера Да пие мента, глог и валериан, посъветва министъра си Борисов С размяна на реплики и остър спор между премиер и екоминистър започна в сряда заседанието на кабинета. Ябълката на раздора бяха багерите в Рила и спреният проект в националния парк под Седемте рилски езера

България пред тотална забрана на износа на яйца и пилешко след птичи грип в Асеновград

България пред тотална забрана на износа на яйца и пилешко след птичи грип в Асеновград

Заразата се разпространява дори от кудкудякането на кокошките, вече е спрян експортът за трети страни България е пред угрозата от тотално спиране на износа на всякакви птици и птичи продукти. Ограниченията вече са въведени за експорта ни към трети страни като Русия, Албания, Турция, Ирак, съобщи за “24 часа” Иван Ангелов, зам

Морски имоти между 5 и 69 лв. на квадрат разпродават военните

Морски имоти между 5 и 69 лв. на квадрат разпродават военните

Искат да изкарат поне 13 млн. лв. от 13 бивши поделения, най-скъпата сделка ще е в Лом Апетитни имоти във Варна и Балчик на цена между 5 и 23 лв. на квадратен метър е обявило за продажба Министерството на отбраната. Търгът е насрочен за средата на юли в София. Това става ясно от обява на военните за продажба на 13 бивши поделения. Поне 13,339 млн

Кметът на Перник си вдигна заплата от 2600 на 6000 лв.

Кметът на Перник си вдигна заплата от 2600 на 6000 лв.

На днешната сесия на общинския съвет в Перник кметът Станислав Владимиров вкарва докладна записка, с която предлага да му се увеличи заплата от 2800 лв. на 4800 лв. В икономическата комисия обаче съветниците от БСП предлагат промяна на решението и заплатата му да стане почти 6000 лв.  По време на заседанието на местния парламент "за "

Чешки милиардер купи дял от Fibank

Чешки милиардер купи дял от Fibank

Банката увеличава своя основен капитал със 195, 424 млн. лева Fibank (Първа инвестиционна банка) успешно увеличи капитала си, съобщиха от финансовата институция, след като инвеститорите са платили книжата от новата емисия. Освен Българската банка за развитие, която е с 18,35% дял, като акционер влиза и Valea Foundation със 7,87%

Без английски туристи това лято на морето

Без английски туристи това лято на морето

България отпада от списъка за въздушни мостове с Острова Родното Черноморие ще остане без английски туристи това лято, тъй като България не влиза в списъка на страните, с които Англия иска да има въздушни мостове от 10 юли. Макар листата да достигна до 60 държави при поискани 45 от авиокомпаниите, България отпадна заради увеличаване на случаите на

Идните 2 седмици критични за туризма в Гърция

Идните 2 седмици критични за туризма в Гърция

Следващите 2 седмици ще са критични за начина, по който ще бъде регулиран приемът на чужди туристи в Гърция, обявиха здравните власти в Атина. Тъй като на 1 юли за полети отвориха всички гръцки летища и още първия ден приеха над 200 полета, след 14 дни ще се види дали чужденците ще са вдигнали ръста на случаите с К-19 в страната

"Северен поток 2": Санкциите на САЩ блокират инвестиции в размер на 700 млн. евро

"Северен поток 2": Санкциите на САЩ блокират инвестиции в размер на 700 млн. евро

Компанията Nord Stream 2 AG, която отговаря за проекта за газопровода "Северен поток 2", заяви в сряда, че допълнителните санкции, които САЩ могат да наложат върху проекта, вероятно биха блокирали инвестиции на стойност приблизително 700 милиона евро, предава БНР. Подобна мярка от Вашингтон "би засегнала пряко над 120 компании от повече от 12

Лагард: Кризата ще промени дълбоко икономиките, Европа е в отлична позиция

Лагард: Кризата ще промени дълбоко икономиките, Европа е в отлична позиция

Икономическата криза, породена от пандемията от Ковид-19, ще промени дълбоко световната икономика към повече екология, дигитализация и по-съвременни начините на работа, а Европа е в отлична позиция за това, заяви днес президентката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитирана от АФП, предаде БТА

Руснаци, сърби и турци са най-големите купувачи на недвижими имоти в Черна гора

Руснаци, сърби и турци са най-големите купувачи на недвижими имоти в Черна гора

През миналата година чужденци са купили в Черна гора недвижими имоти на стойност 169,99 милиона евро, което е с 12,6 милиона евро по-малко от предходната година, и най-големите купувачи са руснаци, сърби и турци, сочат публикувани днес данни на централната банка, цитирани от сайта СДМ. Граждани на Руската федерация са купили имоти за 39 милиона

Най-коментирани

Ангелкова: Очакваме повече туристи не само по морето, а и във вътрешността

Ангелкова: Очакваме повече туристи не само по морето, а и във вътрешността

Надявам се през юли и август да започнат да се възстановят пътуванията и да има повече туристи не само по Черноморието, но и във вътрешността на страната. Очакваме решението на Европейската комисия за пътуванията на туристите от трети страни, защото за нас са важни пазари като Русия, Турция, Украйна, Молдова, Беларус, Израел

Емил Радев: Искаме край за дълговете на физическите лица

Емил Радев: Искаме край за дълговете на физическите лица

Искаме да има край за дълговете на физическите лица от частно правен характер, когато те вече няма как да ги плащат, посочи Емил Радев по повод идеята на ГЕРБ и Обединените патриоти за Закон за личния фалит, цитира думите му Би Ти Ви. „В момента в България наблюдаваме фигурата на вечния длъжник. Човек

Петролната асоциация: Има опасност от недостиг на горива в страната

Петролната асоциация: Има опасност от недостиг на горива в страната

Има опасност през есента да се стигне до недостиг на горива в страната. За това предупреди юристът на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев, цитира думите му БНР. Причината е, че те няма да могат да изпълнят новите изисквания за видеонаблюдение в данъчните складове до 13 септември, когато изтича срокът

"Енерго-Про" предупреждава клиентите за фишинг атаки от името на компанията

"Енерго-Про" предупреждава клиентите за фишинг атаки от името на компанията

Недобронамерени лица приканват по имейл за споделяне на банкови детайли  В "Енерго-Про" са постъпили сигнали от клиенти за получени имейли от нейно  име, които съобщават за „надвзети“ суми и приканват за споделяне на лична информация и последване на зловреден линк с цел възстановяване на сумите, съобщават от компанията

Джеф Безос стана рекордно богат - с $ 489 млн. за 3 дни

Джеф Безос стана рекордно богат - с $ 489 млн. за 3 дни

Състоянието на изпълнителния директор на „Амазон“ Джеф Безос скочи до нов исторически рекорд от 171,6 милиарда долара, предаде агенция „Блумбърг“, като се позова на изчисления от изготвяния от нея рейтинг Bloomberg Billionaires Index (BBI). Така според източника предишният рекорд, постигнат на 4 септември 2018 г

"Северен поток 2": Санкциите на САЩ блокират инвестиции в размер на 700 млн. евро

"Северен поток 2": Санкциите на САЩ блокират инвестиции в размер на 700 млн. евро

Компанията Nord Stream 2 AG, която отговаря за проекта за газопровода "Северен поток 2", заяви в сряда, че допълнителните санкции, които САЩ могат да наложат върху проекта, вероятно биха блокирали инвестиции на стойност приблизително 700 милиона евро, предава БНР. Подобна мярка от Вашингтон "би засегнала пряко над 120 компании от повече от 12

Търсят поне 3 древни селища под “Хемус”

Търсят поне 3 древни селища под “Хемус”

Дават още 2,3 млн. лева за археология на магистралата Нови 2,3 млн. лв. отпуска Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) за археологически разкопки и проучвания по трасето на магистрала “Хемус”. Те са за участъците, които в момента се строят – след пътен възел “Боаза”, до който стига в момента аутобанът, до пътен възел “Каленик”

София с първи короназаем – ЦГМ ще тегли 15 млн. лв. от Българската банка за развитие

София с първи короназаем – ЦГМ ще тегли 15 млн. лв. от Българската банка за развитие

15 млн. лв. кредит ще изтегли Центърът за градска мобилност в София. Това е първият короназаем, който ще бъде взет от общинска структура в столицата. Причина за заема са разходите към транспортните превозвачи, които ЦГМ трябва да плати. Взимането на кредита се налага заради извънредното положение у нас

Турция е утроила капацитета на енергийните си мощности под управлението на Ердоган

Турция е утроила капацитета на енергийните си мощности под управлението на Ердоган

Турция почти е утроила капацитета на енергийните си мощности от 2002 г., похвали се президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция и "Дейли сабах". По думите на президента страната е успяла да увеличи капацитетите си от 31 хиляди мегавата през 2002 г. на над 91 хиляди мегавата през 2020 г., предава БТА

Ресторантите в Румъния може да отворят отново от 9 юли

Ресторантите в Румъния може да отворят отново от 9 юли

Ресторантите в Румъния може да отворят отново от 9 юли, след като планираното им отваряне от 1 юли беше отложено заради растящия брой нови случаи на коронавирус, съобщава Медиафакс, позовавайки се на източници. В момента работят само заведенията на открито, които представляват едва една трета от пазара на баровете и ресторантите в Румъния

Търсят поне 3 древни селища под “Хемус”

Търсят поне 3 древни селища под “Хемус”

Дават още 2,3 млн. лева за археология на магистралата Нови 2,3 млн. лв. отпуска Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) за археологически разкопки и проучвания по трасето на магистрала “Хемус”. Те са за участъците, които в момента се строят – след пътен възел “Боаза”, до който стига в момента аутобанът, до пътен възел “Каленик”

София с първи короназаем – ЦГМ ще тегли 15 млн. лв. от Българската банка за развитие

София с първи короназаем – ЦГМ ще тегли 15 млн. лв. от Българската банка за развитие

15 млн. лв. кредит ще изтегли Центърът за градска мобилност в София. Това е първият короназаем, който ще бъде взет от общинска структура в столицата. Причина за заема са разходите към транспортните превозвачи, които ЦГМ трябва да плати. Взимането на кредита се налага заради извънредното положение у нас

Турция е утроила капацитета на енергийните си мощности под управлението на Ердоган

Турция е утроила капацитета на енергийните си мощности под управлението на Ердоган

Турция почти е утроила капацитета на енергийните си мощности от 2002 г., похвали се президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция и "Дейли сабах". По думите на президента страната е успяла да увеличи капацитетите си от 31 хиляди мегавата през 2002 г. на над 91 хиляди мегавата през 2020 г., предава БТА

Ресторантите в Румъния може да отворят отново от 9 юли

Ресторантите в Румъния може да отворят отново от 9 юли

Ресторантите в Румъния може да отворят отново от 9 юли, след като планираното им отваряне от 1 юли беше отложено заради растящия брой нови случаи на коронавирус, съобщава Медиафакс, позовавайки се на източници. В момента работят само заведенията на открито, които представляват едва една трета от пазара на баровете и ресторантите в Румъния

Мицотакис няма да приеме строги условия на ЕС за помощта за COVID-19

Мицотакис няма да приеме строги условия на ЕС за помощта за COVID-19

Гърция няма да приеме строги условия на Европейския съюз за използването на спешната помощ за коронавируса, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за днешното издание на "Файненшъл таймс", предаде Ройтерс. "Гърците вече са много по-зрели. И ние искаме да правим свои собствени реформи", посочи Мицотакис

Борисов инспектира пречиствателна станция в Китен (Видео)

Борисов инспектира пречиствателна станция в Китен (Видео)

Премиерът Бойко Борисов инспектира разширението на разширената модернизирана пречиствателна станция за отпадни води в Китен. С него са и министърът на околната среда и водите Емил Димитров и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. "Огромна пречиствателна станция. Това, което сме поели като ангажимент

Трафикът на ГКПП "Кулата" се е нормализирал

Трафикът на ГКПП "Кулата" се е нормализирал

Към този час няма опашки и ситуацията на граничния пункт "Кулата" е напълно спокойна, противно на вчерашните километрични опашки. Трафикът е нормален и се извършва както за леки, така и за тежкотоварни автомобили, предава БНТ.  Нормален е трафикът и на останалите гранични пунктове по границата ни с Гърция - "Капитан Петко войвода"

"Луфтханза" получи първия транш от милиардната държавна помощ

"Луфтханза" получи първия транш от милиардната държавна помощ

Първият транш от помощта на германската държава бе получена от националния въздушен превозвач "Луфтханза" (Lufthansa), предаде ДПА, цитирана от БТА. Седмица след годишното общо събрание, на което бе одобрен спасителният план, авиокомпанията вече разполага с първия транш от близо 1 милиард евро (1,12 милиарда долара) от кредитната линия

Лагард: Кризата ще промени дълбоко икономиките, Европа е в отлична позиция

Лагард: Кризата ще промени дълбоко икономиките, Европа е в отлична позиция

Икономическата криза, породена от пандемията от Ковид-19, ще промени дълбоко световната икономика към повече екология, дигитализация и по-съвременни начините на работа, а Европа е в отлична позиция за това, заяви днес президентката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитирана от АФП, предаде БТА

Без английски туристи това лято на морето

Без английски туристи това лято на морето

България отпада от списъка за въздушни мостове с Острова Родното Черноморие ще остане без английски туристи това лято, тъй като България не влиза в списъка на страните, с които Англия иска да има въздушни мостове от 10 юли. Макар листата да достигна до 60 държави при поискани 45 от авиокомпаниите, България отпадна заради увеличаване на случаите на