- Премиерът предупреди за смени в регулатора, който е с изтекъл мандат

- От комисията аргументират скока с очакванията, че газът ще

поскъпне със застудяването

Гневът на премиера Бойко Борисов за предложените от КЕВР цени на парното от 1 юли и заплахата, че ще има смени в регулатора, не трогнаха комисията. В четвъртък КЕВР потвърди намерението си от юли да вдигне цената спрямо май с 3 до 22%. Но ако за сравнение се вземе юли 2019-а, има поевтиняване с 14%.

Преди това в Габрово, докато проверяваше обхода на града, Борисов заяви, че ще обсъди с колегите си от правителството смяна на КЕВР - и без това мандатът на членовете на регулатора бил изтекъл. “Ще видите, че още днес ще го опровергаят”, добави премиерът. Часове по-късно вицепремиерът Томислав Дончев заяви по Би Ти Ви, че процедурата за нови членове на КЕВР вече е стартирала. Той уточни, че това е в правомощията на депутатите.

“Ние към днешна дата имаме с 42% и повече намаление на цената на газа, и то със задна дата. Те излизат и казват: Ще вдигнем с 20% цената на топлофикация.

Или ще влязат в

час да говорят

това, което

реално имат, а

не да ми правят

прогнози и след

няколко дни да

ги опровергават

Такива глупости не може през една-две седмици да правят, да говорят за в бъдеще, ако станело нещо, еди-какво си”, разгневи се Борисов, припомняйки тежките преговори с “Газпром” за понижаването на цените на газа.

Няколко часа по-късно на онлайн брифинг шефът на КЕВР Иван Иванов обясни, че няма поскъпване, а намаление на парното с 14%. Но това важи, ако се сравняват цените от 1 юли 2019 г. За София, където има 430 хил. потребители, поевтиняването е 15 на сто.

Ако хората погледнели сметките от миналия отоплителен сезон и ги сравнели с бъдещите след 1 юли, щели да видят, че плащат по-малко. Според Иванов объркването се получило, тъй като се сравнявала бъдещата цена от юли с тази от май. А трябвало да се гледа тази от 1 юли 2019 г.

В доклада на КЕВР е записано, че от 1 юли за София цената на парното става 81,57 лв. с ДДС за мегаватчас. До 30 юни хората ще плащат сметките си при цена от 66,70 лв., което прави увеличение от 22,03%. Спрямо 1 юли 2019 г. има поевтиняване с 15%, защото тогава цената бе 95,64 лв. И КЕВР иска да се прави сравнение с нея, а не с тази за май и юни.

По приетите цени от юли миналата година домакинствата плащаха парното си до 31 март. От април заради споразумението между “Булгаргаз” и “Газпромекспорт”, с което беше променена формулата за изчисляване колко струва

природният газ,

той поевтиня

с над 40%

И то със задна дата от 1 август 2019 г.

Последваха нови намаления на цените на газа за май и юни. И в момента в сравнение с 1 юли 2019 г., когато струваше 44,90 лв. за мвтч, за юни цената му е 20,33 лв., или поетиняване с над 54%.

КЕВР реши да намалява цените и на парното всеки месец. След това обаче, за да има прогнозируемост за сметките на хората, се промени наредба. С новите текстове се реши цената на парното да се сменя не повече от два пъти в годината и при условие че има промяна в цената на газа от 15% нагоре или надолу. Точно заради този текст в наредбата се появи и предложението на КЕВР за цените от юли. 

Председателят на КЕВР обясни и как са направени прогнозните цени на природния газ по тримесечия до 1 юли 2021 г., които са основа за бъдещите цени на парното. Те са изчислени на база на фючърсни сделки за година напред на най-големите газоразпределителни центрове в Европа.

Иванов аргументира предложените по-високи цени на парното в сравнение с май и юни с

традиционното

поскъпване на

природния газ

през зимата,

когато потреблението се увеличава.

Към този мотив добави и очакваното оживление на икономиката и по-голямото потребление на газ, което също ще доведе до поскъпването му.

На въпрос защо се прегът да промяна е определен на 15%, отвоворът бе, че ако цената на природния газ нараства всеки месец с повече от 5%, това означава комисията да определя и нови цени на парното. Това нямало да даде стабилност и предвидимост за клиентите.

Месечна промяна на цената на парното на този етап не била добро решение, тъй като 94% от домакинствата плащат на прогнозно месечно потребление, тъй като нямат уреди за дистанционно отчитане. И ако трябвало всеки месец да се пипа цената на парното, били необходими 5000-6000 души да отчитат всеки месец потреблението.

На онлайн брифинга стана ясно още, че експертите на КЕВР в момента изчисляват и

с колко

ще бъде

със задна дата

намалена цената

на парното

заради по-евтиния газ от август 2019 г. до 31 март. Тези сметки ще бъдат обявени на 10 юни, заяви Иван Иванов.

Иван Иванов: 5 г. сме

работили според закона и

в интерес на обществото

На думите на премиера за мандата на КЕВР Иванов заяви, че неговият и на още четирима членове на комисията е изтекъл на 2 април. Единствената причина да продължа да изпълнявам правомощията на председател на комисията е, че в закона е записано, че това е до избор на нови членове, каза Иванов. Той допусна, че след изявлението на премиера процесът ще се забърза. Поясни обаче, че това не зависи от комисията, а от Народното събрание, което трябва да избере новите членове на КЕВР.

По повод репликата на Борисовя 'е комисията върши глупости с цените на парното, Иванов заяви, че регулаторът през петте години мандат е работил според законите и в интерес на обществото. И ако някой досега не го е разбрал, никога нямало да го разбере.

Иван Иванов
Иван Иванов