В магазините за дрехи втора употреба скоро ще бъде забранено да се продават бебешки дрехи и детски обувки до 34-и номер включително. Това предвиждат промени в наредба за здравните изисквания към дрехите втора употреба, публикувани за обществено обсъждане от здравното министерство.

Според текстовете подобни стоки няма да може да се предлагат и като хуманитарни помощи или с благотворителна цел. Забраната обхваща също бельото и банските. Освен това в магазините “секънд хенд” трябва задължително да има табела на български език, която да предупреждават хората, че дрехите са употребявани, и друга, която да напомня на купувачите, че преди да ги облекат, трябва задължително да ги изперат.

Остава обаче сегашното правило, че при получаване на нови пратки с употребявани дрехи е достатъчно търговецът да разполага със сертификат, че дрехите са дезинфекцирани, независимо че това е правено в друга държава. Самите те нямат задължение повторно да ги дезинфекцират. В текста само се уточнява, че дезинфекцията е по три начина: термодезинфекционен, химио-термодезинфекционен или с биоцид.