Според съобщения, „Епъл" е започнал асемблирането на iPhone SE в Индия, в опит да избегне високия данък върху внасяните в страната смартфони. Това обаче е малко вероятно да подкопае позицията на Китай като основна производствена база, смятат запознати с индустрията, предава "Радио Китай".

„Епъл" е уведомил поне един от своите доставчици в Китай да започне транспортирането на компоненти за последния си модел iPhone SE към индийски фабрики. Това, според appleinsider.com, който цитира запознати с въпроса, означава, че американският технологичен гигант започва процес по асемблирането на смартфона в Индия, което ще му позволи да избегне високите данъци при внос. Индийски партньор на „Епъл" в производството на iPhone SE е компанията Wistron, според изданието The Information. Другата ключова фирма, с която американците работят в Азия – „Фокскон" също има присъствие в Индия, но за момента няма индикации, че ще участва в новия проект.

Новината за iPhone SE идва две седмици след като индийското правителство обяви инициатива за разширяване на производствения сектор в страната. След разхлабването на данъчното облагане за такава дейност, „Епъл" вероятно ще се опита да прехвърли около една пета от китайските си производствени мощности в Индия, което може да се равнява приблизително на 40 милиарда долара местни производствени приходи за следващите пет години, и да превърне компанията в най-големия индийски износител, според appleinsider.com.

Би било разумно ако „Епъл" обмисли създаването на повече от една производствена база, имайки предвид последните мерки за стимулиране, които Делхи обяви в рамките на новата си политика „Направи в Индия", както и геополитическата нестабилност на глобалния пазар от миналата година, смята Никол Пън, директор за Азия и Тихия океан във фирмата за пазарни проучвания Canalys. Според нея, Индия е обещаващ кандидат в сравнение с други страни като Виетнам и Индонезия, поради огромния си пазар и близостта до Южна Азия, Близкия изток и Африка. Това обаче не означава, че позицията на Китай като производствена база ще бъде подкопана, дори напротив – може да насочи страната към производството на продукти с по-висока стойност, изискващи високо квалифицирана работна ръка, с която разполага китайския пазар.