Поне три чуждестранни автопроизводители обявиха плана си да инвестират в китайския сектор за производство на автомобили с нови енергийни източници, което потвърждава увереността им в китайския пазар и амбицията да проучат бързо растящия сектор, предаде Радио Китай

През април тази година Toyota Motor и китайската компания BYD създадоха дружество и подписаха споразумение за съвместно разработване на батерии и електрически автомобили.

В края на май германският автогигант Фолксваген обяви, че ще инвестира близо 2,1 милиарда евро в китайския сектор за електрическа мобилност. 1 милиард от тях ще отидат за повишаване на дяла от 50 на 75% в дружеството с китайската компания JAC Motors, както и придобиване на 50% дял от дъщерната ѝ компания JAG. Останалите 1,1 милиарда евро Фолксваген ще инвестира в базираната в Хъфей компания за производство на електрически батерии Gotion High-tech.

За първи път в 40-годишната си история в Китай Фолксваген се присъединява към стратегическото развитие на китайски автопроизводител и става акционер в частно предприятие.

Последна статистика на Китайската асоциация на автомобилните производители показва, че производството и продажбите на електрически автомобили отчитат ръст през май, респективно с 3,5% и 12,2% на годишна база.