Мобилният оператор Теленор вече ще предлага застраховка при пътуване извън страната - "Смарт турист", която може да бъде сключена и през мобилното приложение на мобилния оператор.

Застраховката ще е валидна при нужда от спешни медицински услуги, пътна помощ, загубени лични вещи и/или документи, закъснения, правни разходи и спешна дентална помощ по време на пътуване в чужбина.
За да сключат застрахопвката, клиентите на оператора трябва се намират на територията на страната, а освен през мобилното приложение могат да го направят и в офисите на телекома, обозначени със съответния стикер.

Покритието на застраховката Смарт турист се активира автоматично, когато мобилният номер на сключилия застраховка клиент бъде засечен в роуминг и се свърже с мобилна мрежа в чужбина. От този момент клиентът разполага с 4 часа, в които може да избере да откаже покритието по застраховката за конкретното пътуване или да добави до 10 лица, включително по желание себе си, които да застрахова за конкретното пътуване.

Няма месечна такса за застраховката, а клиентите заплащат премия в зависимост от броя дни, в които са в чужбина с активирано покритие по застраховката, до максимум 31 последователни дни за всяко пътуване.

В края на всяко пътуване клиентите получават информация за дължимата премия за пътуването по имейл и в приложението MyTelenor.

Покритието по застраховка за медицински разходи, както и такива за спешно репатриране е до 100 000 лв. в Европа и до 200 000 лв. в останалите страни от света, като при разходи за пътуване се покриват 120 лв. на ден до максимум 1 200 лв. за застрахования и придружаващ пътник.

За спешно стоматологично лечение покритието е до 1 000 лв., за правни разноски - до 2 000 лв., а за пътна помощ - до 1 000 лв.
Сред покритията на застраховката са и разходи за временна подмяна при загуба на лични документи до 400 лв. и 500 лв. при загуба, повреда или кражба на лични вещи.

В случаите на закъснение по време на пътуване, застраховката покрива 50 лв. за всеки пълен 12-часов период, като максималното покритие е 600 лв. За някои от покритията се прилага самоучастие на стойност 50 лв.