Туристическият сектор в Кипър, блокиран заради коронавируса, получи добра новина от правителството, което разреши на туристи от Великобритания от 1 август да влизат на кипърска територия без задължителна 14-дневна карантина, предаде Асошиейтед прес.

Здравният министър Константинос Йоану обаче каза, че изпълнението на това решение ще зависи от това дали броят на заразените във Великобритания ще остане на сегашното ниско ниво.

Йоану каза, че от 1 август британците ще бъдат включени в групата на 14 други страни, включително Франция, Италия и Испания, чиито граждани ще трябва да притежават здравен сертификат, че не са заразени с коронавирус, издаден не по-рано от 3 дни преди качването на самолета за Кипър, предава БТА.

"Решението ще бъде прилагано при условие, че Обединеното Кралство продължи да съобщава такива позитивни епидемиологични резултати", заяви Йоану.

Великобритания е на първо място на туристическия пазар на Кипър. Британските граждани бяха една трета от четирите милиона туристи, посетили острова миналата година.

Туристическите фирми очакват провал на туризма през юли въпреки по-ранните надежди, че островът ще привлече чуждестранни туристи с минималния си брой заразени с коронавирус.

Заместник-министърът на туризма Савас Пердиос каза, че определянето на дата за отварянето на Кипър за британски туристи е важно за туроператорите, авиокомпаниите и други ориентирани към туризма бизнеси, за да планират бъдещата си работа.

Четиринайсетдневната карантина остава в сила за всички пътници от Русия - друга важна за кипърския туризъм страна. Пердиос каза, че се надява пазарът за руски туристи да се съживи до края на годината.

"За съжаление, това е година, в която всичко се мени постоянно. Трябва да проявим гъвкавост и разбиране, че всяко взето решение може да се промени само за няколко седмици", каза заместник-министърът.

Йоану съобщи, че има планове за петорно увеличение на тестването на случаен принцип на пристигащите пътници на двете летища в страната. В момента се правят тестове на около 15 процента от пристигащите.