72 нови проекта за над 2 млрд. лв. са в процес на сертифициране, като потенциалът им е да разкрият над 4700 нови работни места. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов във Варна.

Той участва в работна среща "Инвестиции за устойчив растеж - стратегия и развитие на Индустриална зона - Варна“. На нея присъстваха кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, директорът на Национална кампания „Индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес и др.

От началото на 2020 г. до момента по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са сертифицирани 13 проекта за 250 млн. лв., като те имат потенциал да разкрият 2466 нови работни места, съобщи още министърът. Преобладават новите инвестиции, но има и четири проекта, свързани с разширение на производството.

Проектите са предимно в секторите производство, здравеопазване, складиране и съхраняване на товари, автомобилостроене и др.

В рамките на форума министър Караниколов изтъкна, че Варна има потенциал за привличане на инвестиции благодарение на отличните логистични връзки. Едни от предимствата са добрата инфраструктура и наличието на висши училища, които могат да подготвят висококвалифицирани млади специалисти, а те от своя страна, да изберат да останат и да се реализират в своя роден град. Той подчерта, че изграждането на модерна индустриална зона, в която свое място да намерят стратегически инвеститори с модерно производство и висока добавена стойност е целта. Съм сигурен, че ако работим всички заедно в екип ще стигнем до желания резултат, заяви той.

Икономическият министър изтъкна, че в момента основната задача на правителството е България да остане атрактивна инвестиционна дестинация и по време на кризата.