Две бивши резиденции прехвърли правителството на "Агенция дипломатически имоти в страната" (АДИС), за да може тя да ги отдава под наем. Досега те били стопанисвани от външно министерство.

Първият имот е резиденция №1, която е в квартал "Овча купел", тя е еднофамилна жилищна сграда на два етажа с подземни гаражи и помещения за абонатна станция.

Вторият е резиденция №14 в район „Студентски", представлява двуетажна сграда с два гаража.

Първата резиденция не е била използвана през последните 30 години, а резиденция №14 при предишни ръководства на Министерството на външните работи за известно време е била използвана за представителни цели за нуждите на Държавния протокол. Външно е плащало дължимите данъци и такси за сградите.

С решението на правителството се дава възможност на АДИС ЕООД да ремонтира, стопанисва и отдава под наем двата имота. В резултат от апортирането на резиденциите ще намалеят текущите разходи на министерството.

"Национална компания Индустриални зони" пък получи имот в местността Студентски град. С този терен в градска среда, с изградена инфраструктура, компанията ще привлича инвестиционни проекти.