Суми по потребителски кредити ще се дават само с превод или по сметка

Вземания по потребителски договори да не могат да се прехвърлят на трети лица без съгласие на длъжника. Това предложение за промяна в Закона за защита на потребителите са внесли депутати от ГЕРБ начело с шефката на правната комисия Анна Александрова.

Ако клиентът се е съгласил дългът му да може да се продаде, то тогава първоначалният кредитор трябва да го уведоми с кого е сключил сделката и какъв е точният размер на задължението. Новият кредитор няма право да начислява такси, лихви или неустойки, които не са предвидени в първоначалния договор.

Изрично се забранява продажбата на едно задължение на няколко нови кредитори. По този начин щяла да се пресече практиката да се прехвърлят отделно главницата и отделно лихвата.

С други промени в закона се посочва, че компаниите, които се занимават със събиране на дългове, могат да го правят чрез обаждания по телефона, по имейл, чрез пощенски пратки или други допустими начини, но без отправяне на заплахи. Обажданията по телефона могат да бъдат от 8 часа сутринта до 20 часа вечерта в работни дни и от 10 до 18 часа в почивни.

С други текстове се забранява на кредитора да се позовава на свидетелски показания за получената сума от длъжник. Поради това се въвежда и изискване отпуснатите потребителски кредити да се дават само чрез превод или чрез внасяне по платежна сметка. По този начин се гарантирало, че длъжникът ще върне реално отпусната му сума, а не разписаната като получена.

Има и глоби от 1000 до 10 000 лв., ако кредитор наруши изискванията.