Плажовете пълни през уикенда, празни през седмицата

  • 0
authorАвтор: 24 часа

Плажовете пълни през уикенда, празни през седмицата

Плажът на Крапец е един от най-дългите по северното Черноморие.

В събота и неделя се получават задръствания по пътищата, защото повечето летовници пристигат с коли и автобуси

От Хасково, Сливен, Ямбол и Пловдив това
лято предпочитат българския бряг пред гръцкия

Общият спад на посещенията по Българското Черноморие това лято клони към 90% в сравнение с миналата година и това е факт. Специално големите курорти са полупразни заради почти пълното спиране на чартърните полети, с които идваха чужди туристи.

За сметка на това обаче през последните два уикенда на магистралите, водещи към морето, и на пътищата покрай брега се образуваха често пъти километрични опашки от сънародници, които бързаха да се възползват от двата почивни дни.

“В събота и неделя движението по пътищата на Северното Черноморие беше кошмарно. От север пристигаха колони с румънски коли. На колелото преди Албена имаше опашка, дълга километър и половина, тъй като беше пълно с летовници, които идваха откъм Варна, но също и откъм Добрич и дори от Силистра и искаха да влязат в курорта. И през двата почивни дни в Албена трудно можеше да се намери свободен чадър”, разказа наша читателка, която е във Варна, но всеки ден пътува на север, за да ходи на плаж.

В Албена това лято не работят всички хотели и през седмицата е доста спокойно. Намалението на цената за влизане с кола в курорта е от 40 лв. през миналото лято на 10 лв. сега. Освен това наемането на чадър и шезлонг струва по левче и вероятно това е накарало дори много местни хора от Добрич, Балчик и останалите близки селища да предпочетат курорта през уикендите.

Друго място по Северното Черноморие, което също е посещавано от много българи, са къмпингите между Балчик и Каварна. Те са няколко и според очевидци са пълни със софийски коли и каравани. През уикендите там също трудно може да се намери място. Голям е интересът в района и към самостоятелните къщи за гости.

Популярни това лято са и красивите плажове на север от Каварна - Езерец, Крапец и Дуранкулак. Те са чисти, с много ситен пясък. На тях никога не е имало голям наплив и затова сега не се усеща голям спад - има толкова хора, колкото винаги. Причината е, че тук летният сезон е сравнително кратък - заради многобройните течения след 15 август морето започва да изстива и сезонът на практика приключва.

Може би и поради това тази част от Черноморието се запази по-дива и по тези плажове ходят хора с отношение към природата.

На тези плажове чадъри и шезлонги под наем почти няма. На Крапец едва от това лято има наемател но не на целия плаж, а само на северната му част. Там има и спасител. Морето е с пясъчно дъно, плитко, но заливът е широк и затова има много и силни вълни, образуват се и дънни ями, които са опасни.

Плажът на Крапец остана един от малкото с все още съхранени дюни.

Това лято румънците също са видимо много повече през уикендите, отколкото през седмицата. Бивакът на Езерец, на който няма ток и вода, например вече втора седмица е пълен с румънски коли и каравани.

В Балчик също е пълно с румънци както винаги. В едно от заведенията направили много мила отстъпка на нашата читателка - 10% от сметката, само защото са българи.

На юг това лято най-предпочитани са Созопол и Царево. Там и през миналите години е било пълно с туристи, но тази година се открояват на фона на всеобщата криза покрай пандемията. Летовниците са основно българи, млади хора и семейства на средна възраст.

Но и там уикенд туризмът е взел връх. Повечето гости правят хотелски резервации за уикенда или за 3-4 дни, по-малко се отпускат за почивка от 7 дни или повече. Сред туристите, главно в Созопол, се срещат и румънци, но не са толкова, колкото минали години.

Традиционната руска реч почти не се чува. Двата града са харесвани от българите заради поносимите цени, особено Царево, където е доста по-евтино от курортите на север. Освен това около тях е пълно с къмпинги, които в условията на пандемия са предпочитани от летовниците. Пълни с туристи са “Градина”, “Каваците” и “Смокиня” около Созопол. Доста хора има и по̀ на юг - в “Делфин” и “Арапя”, макар двата къмпинга това лято да не пращят както минали лета. 

“Започна да се понапълва и при нас, особено от петък до  понеделник, когато идват българи от вътрешността на страната”, казва собственичка на сергия за сувенири в Ахтопол. Южното градче открай време е предпочитано за семейна почивка заради спокойствието и уюта, които предлага. Това лято то е едно от местата, в които сезон все пак има, а сред основните причини освен природата са достъпните цени на нощувките и храната.

По номерата на колите си личи, че преобладаващите туристи са от София и Пловдив, но се срещат и от Ямбол, Сливен, включително и от Хасково. Те са много близо до Гърция и през последните години жителите им свикнаха да посещават тамошните плажове.

Но със затварянето на всички гранични пунктове без Кулата-Промахон и затягането на мерките, тази година са предпочели българското море.

“Уикенд туризмът не е ново явление, съществува от години. Младите хора са заети и броят на дните за почивка все по-често се свежда до 3-4. Отдавна вече няма летовници, които като по времето на соца могат да си позволят да ходят по 14 дни на море”, каза изпълнителният шеф на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов.

Той подчерта, че в сегашната криза най-много ще пострадат големите курорти, тъй като те и по замисъл са места, които да посрещат голям брой организирани туристи от чужбина, каквито това лято липсват.

“В Созопол и Царево е най-пълно с туристи, но и там е далеч от нивата на минали години”, коментира председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов.

Очакванията са Южното Черноморие да се понапълни през отпускарския август, но като цяло прогнозите са за спад от около 85% за целия сезон.

“До края на лятото картината няма да се промени, така че ще се движим около 80% спад”, коментират туроператори.

“Малката Москва” в Поморие пустее

Доста български туристи има и в Поморие, който след 15 юли буквално закипя от летовници. Вечер по централната улица и крайбрежните алеи си е истинска манифестация, почти като в най-силните сезони. Въпреки коронавируса отворените към морето заведения в центъра са пълни с народ, като на повечето от тях липсва уж задължителната дистанция от метър и половина-два. Пълни са и детските кътове на открито, както и лодките за разходка из залива.

Но докато други години в Поморие почти не можеше да се чуе друга реч освен руска, то сега руснаците, които препълваха курортното градче, почти липсват. Пустее кварталът, познат като “Малката Москва”, а на фасадите на много от сградите са опънати транспаранти за продажба на апартаменти.

95% от туристите на юг от Бургас са пристигнали с кола или автобус. Сред тях обаче липсват молдовците, които минали години пълнеха района около Созопол. Тази година предупредили, че ако България не отвори границата за тях до 1 август, ще се насочат към други дестинации, обясни Иванов. Молдовците подлежат на 14-дневна карантина след влизане у нас, което на практика ги отказва от пътуване до българското море.

Спасителите: Морето се променя с часове, мъртвото вълнение е от месец 

Коварно мъртво вълнение е превзело морето по южните ни плажове през последните дни на юли. То става все по-опасно, а жертвите му растат с всеки изминал ден.

Четири деца се удавиха от началото на сезона, като първите две загинаха на 7 юни след скокове от моста в Бургас, а другите две - на 26 юли. Мъртво вълнение погълна и четирите. Последните две жертви са на 15 и 9 г.

15-годишно момче от село Дебелт се удави на неохраняем плаж в Крайморие пред очите на родителите си, а 9-годишно момиченце от Търговище загина на охраняем плаж в Поморие. То било с баба си и дядо си на почивка. Бабата го оставила за малко под грижите на по-голямо, но непълнолетно дете, но през това време момиченцето се удавило.

Спасители, полиция и туристи били вдигнати на крак да търсят детето, но морето изхвърлило безжизненото му тяло около 17 ч на 26 юли.

Спасители признават,

че най-опасно

на плажа е за децата,

тъй като силните морски течения дълбаят големи ями на морското дъно, които може да бъдат фатални.

Те обаче са единодушни, че тази година мъртвакът, или сулганът, както старите морски вълци го наричат, се е появил много рано.

“Мъртвото вълнение това лято дойде още през юни, макар че е характерно за края на юли и най-вече за началото на август. И то сякаш не е онзи познат сулган с голямата вълна, който държи 3-5-7 или 9 дни и отпуска. Май е нещо по-различно, някакъв природен катаклизъм.

Явно нещо работи отдолу под водата, а няма кой знае какви вълни на повърхността. Не е като през август, когато имаме вълнение от 6-7 бала и вълната е много силна. Обичайното море за юни и юли трябва да е равно, както ние казваме - мравките вода да пият от него”, коментира дългогодишният спасител Живко Димитров.

Бившият криминалист от ОД на МВР в Бургас разказва, че на 26 юли, когато се удавиха двете деца, забелязал множество дънни ями на плажа, който охранява, а явно така е било по цялото Южно Черноморие.

Негови колеги констатират, че с

всяка следваща година

сулганът подранява и

взема все повече жертви

Коварното на Черно море е, че се променя за часове и дори за минути. Уж е спокойно, а изведнъж излиза вятър и се надига вълна, казват бургаски рибари.

Спасители пък се ядосват, че въпреки флаговите сигнализации и указанията им все още имало доста туристи, които не се вслушвали и влизали в бурното море с риск за живота си. Само преди броени дни по инициатива на общината на Северния плаж в Бургас спасители направиха зрелищна демонстрация как се реагира при давещ се в морето човек, но интересът не бе особено голям. Стана ясно и че на спасителите са раздадени специални маски за дишане уста в уста заради опасността от разпространение на коронавируса.

Да се избират охраняеми плажове, туристите да се къпят в полезрението на спасителите и да се съобразяват с флаговата сигнализация - това е формулата за безопасно къпане според старши спасителя на Северния плаж в Бургас Веселин Илиев, който има над 30 г. стаж на морето.

“И не на последно място - всеки да се съобразява с плувните си възможности. Ако не умеят да плуват, да не влизат по-дълбоко от кръста”, допълва Илиев.

Ако все пак се попадне в подводно течение, дълбоко е и няма опора под краката,

най-важно е да

няма паника, съветва

старши спасителят

“В такъв случай човек трябва да се опита да поеме въздух, да легне по гръб, да се отпусне и да вдигне ръка за помощ. Ако няма спасители, да се обърне за помощ към хора в морето. Всеки може да помогне като подаде ръка или пък се направи т.нар. жива верига. Най-високите на ръст влизат по-навътре и всички се хващат за ръце”, казва Веселин Илиев. Основният му съвет при попадане в зона с мъртво течение е да се плува винаги успоредно и косо към брега, а не срещу течението.

“Плува се почти паралелно на брега, за да може силата на самото течение в тази подводна река, която се образува, да се усеща по-малко. Излизането е напълно възможно, но само с плуване, защото дъното е издълбано и ако човек се опитва да се оттласне, няма да успее, а само допълнително ще се паникьса”, смята Илиев.

Съветът на колегата му Живко Димитров е сходен - плуване успоредно на брега и следване на течението, което ще ни изхвърли по-близо до брега.

Най-четени

Торовият завод "Неохим" отровил кравите

Торовият завод "Неохим" отровил кравите

Трети ден институциите у нас не казват ясно кой отрови кравите, пили вода от канал на Марица, който идва от торовия завод “Неохим”. От достоверни източници "24 часа" научи обаче, че най-вероятно заводът за торове "Неохим" е източникът на отровните вещества.  “Неохим” е завод, който произвежда торове. След завода виждаме торове във водата

Министерството на финансите отменя наредбата за касовите апарати

Министерството на финансите отменя наредбата за касовите апарати

Във връзка с обществения отзвук, възникнал в резултат на въвеждането на изискванията за отчитане на продажби чрез софтуер за управление на продажби в търговските обекти (СУПТО) и множеството сигнали за увеличаване на административната тежест и разходите за бизнеса, които тези изисквания създават, особено в условията на пандемията от COVID-19

Коя страна в Европа какво иска от българите, за да ги пусне на своя територия

Коя страна в Европа какво иска от българите, за да ги пусне на своя територия

Държави без ограничения Турция (при съмнения за здравословното състояние на пътуващите се предвиждат безплатни тестове за Covid-19 на пунктовете), Северна Македония, Албания, Косово, Сърбия, Черна гора, Румъния, Швеция, Полша, Хърватия, Германия, Люксембург, Франция, Швейцария, Испания, Португалия, Ватикана, Малта, Монако, Сан Марино

Близо 8000 домакинства ще имат обновени домове с 29 млн. лева евросредства

Близо 8000 домакинства ще имат обновени домове с 29 млн. лева евросредства

Нови близо 29 млн. лв. за енергийна ефективност на многофамилни и обществени сгради ще получат 11 малки и средни градове в страната. Средствата се осигуряват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. по процедура „Енергийна ефективност в периферните райони-3“

Откриха веществото в Марица, убило кравите, но не казват какво е. Реката вече е чиста (Обзор)

Откриха веществото в Марица, убило кравите, но не казват какво е. Реката вече е чиста (Обзор)

Първите проби от водата са в норма, вземат повторни. И БАБХ изследва причините за смъртта на стадото, после ще реши как да бъде обезщетен фермерът В колектора на канала на Марица е открито веществото, което е отровило 28 крави, пили вода от реката. Още не е ясно обаче кой пряко е замърсителят. Това съобщи във вторник екоминистърът Емил Димитров

България без студен резерв, Радев не пуска промените в закона, с които се осигурява от държавна ТЕЦ

България без студен резерв, Радев не пуска промените в закона, с които се осигурява от държавна ТЕЦ

От днес електроенергийната система няма т.нар. студен резерв - мощности, които да бъдат активирани при аварийни ситуации. Причината е, че договорите с централите, които го осигуряват, изтекоха на 31 юли. А нови няма, тъй като бе променен законът и студен резерв вече ще се осигурява от държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”

Хотелите и заведенията в Златни пясъци спазват епидемиологичните мерки

Хотелите и заведенията в Златни пясъци спазват епидемиологичните мерки

Хотелите и заведенията в Златни пясъци спазват всички епидемиологични мерки на Министерството на здравеопазването срещу разпространението на COVID-19. Това увериха от Съюза на хотелиерите в Златни пясъци и Българската асоциация на заведенията в разговори с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова

Вълчев: Наесен всяко училище ще има готовност за обучение онлайн

Вълчев: Наесен всяко училище ще има готовност за обучение онлайн

Учебната година ще стартира присъствено, но всяко училище ще има готовност за преминаване към обучение в електронна среда. Това заяви в предаването „Събуди се” по NOVA министърът на образованието Красимир Вълчев. Ако има 1-2 болни деца от един клас, само класът ще минава в дистанционно обучение. Ако са повече обаче и от различни класове

БНБ вдига цените на сребърни и златни монети средно с 20%

БНБ вдига цените на сребърни и златни монети средно с 20%

БНБ актуализира цените на златните и сребърните възпоменателни монети, които продава, става ясно от сайта на централната банка. Новите тарифи са средно с 20% по-високи от тези към датата на емитирането им, установи проверка на “24 часа”. Една от най-скъпите монети от серията българска иконография - “Св

Най-голямата сделка - “Юнайтед груп” купи БТК, няма да сменя мениджъри (Обзор)

Най-голямата сделка - “Юнайтед груп” купи БТК, няма да сменя мениджъри (Обзор)

1,3 млрд. евро плаща новият собственик Сделката за БТК е приключена окончателно и новият собственик - медийната група “Юнайтед груп”, е вписан в Търговския регистър, става ясно от внесени документи там. Мажоритарен акционер в “Юнайтед груп” е лондонският фонд “БиСи партнърс”. Цената не е обявена, но неофициално се знае, че е 1,3 млрд

Най-коментирани

БНБ вдига цените на сребърни и златни монети средно с 20%

БНБ вдига цените на сребърни и златни монети средно с 20%

БНБ актуализира цените на златните и сребърните възпоменателни монети, които продава, става ясно от сайта на централната банка. Новите тарифи са средно с 20% по-високи от тези към датата на емитирането им, установи проверка на “24 часа”. Една от най-скъпите монети от серията българска иконография - “Св

Пенсиите и добавката от 50 лева към тях се изплащат от 7 август

Пенсиите и добавката от 50 лева към тях се изплащат от 7 август

Еднократна допълнителна сума от 50 лева към пенсиите за август 2020 г. ще получат около 2 121 000 пенсионери. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии. Това съобщиха от НОИ.  За изплащането на тези добавки правителството отпусна допълнителни 106 043 350 лева по бюджета на държавното обществено

Близо 8000 домакинства ще имат обновени домове с 29 млн. лева евросредства

Близо 8000 домакинства ще имат обновени домове с 29 млн. лева евросредства

Нови близо 29 млн. лв. за енергийна ефективност на многофамилни и обществени сгради ще получат 11 малки и средни градове в страната. Средствата се осигуряват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. по процедура „Енергийна ефективност в периферните райони-3“

Коя страна в Европа какво иска от българите, за да ги пусне на своя територия

Коя страна в Европа какво иска от българите, за да ги пусне на своя територия

Държави без ограничения Турция (при съмнения за здравословното състояние на пътуващите се предвиждат безплатни тестове за Covid-19 на пунктовете), Северна Македония, Албания, Косово, Сърбия, Черна гора, Румъния, Швеция, Полша, Хърватия, Германия, Люксембург, Франция, Швейцария, Испания, Португалия, Ватикана, Малта, Монако, Сан Марино

Как да се движим в София, за да избягваме блокадите

Как да се движим в София, за да избягваме блокадите

Придвижването в центъра на София е изключително затруднено заради блокадата на "Орлов мост". Поради затварянето на кръстовището, където протестиращи са опънали палатки, в момента движението по булевардите “Драган Цанков“, „Алея Яворов“, “Ситняково“, „Шипченски проход“, „Ген. Данаил Николаев“, “Евлоги и Христо Георгиеви“ е затруднено

37 034 лв. за фермера с умрелите крави, пили вода от Марица (Обзор)

37 034 лв. за фермера с умрелите крави, пили вода от Марица (Обзор)

350 пъти над нормата нитрати, нитрити и амониев азот в канала 37 034 лв. обезщетение ще получи собственикът на стадото крави, умрели след водопой от канал на Марица. Управителният съвет на фонд “Земеделие” взе решение да бъде отпусната държавна помощ “де минимис” на Стоян Господинов за 28-те загинали животни, от които 20 крави, 1 бик и 7 телета

Гърция ще върне 1,4 млрд. евро на пенсионери, чиито доходи са били орязани

Гърция ще върне 1,4 млрд. евро на пенсионери, чиито доходи са били орязани

Гърция ще върне тази година 1,4 милиарда евро на пенсионерите, чиито доходи бяха орязани по време на финансовата криза през миналото десетилетие, съобщи премиерът Кириакос Мицотакис, цитиран от Ройтерс Консервативното правителство на Мицотакис предприе тази стъпка след решение на Върховния съд, според което някои намаления на пенсии

Браншът до Портних: Туристите  бягат заради блокадите, преговаряйте да се преместят

Браншът до Портних: Туристите бягат заради блокадите, преговаряйте да се преместят

Седем туристически асоциации са написали писмо до кмета на Варна Иван Портних, с което го молят да освободи централните кръстовища от блокадите на протестиращите. Според тях те отблъскват туристите и вече има отменени резервации. Браншът моли Портних да преговаря с протестиращите да изместят блокадите извън центъра

12 оферти за пътен проект на 17 км от Струмяни - ГКПП „Клепало“

12 оферти за пътен проект на 17 км от Струмяни - ГКПП „Клепало“

12 са отворените оферти в обществената поръчка за избор на изпълнител за изработване на идеен и технически проект за доизграждането на участък от третокласния път III-1008 Струмяни – ГКПП „Клепало“. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". По този начин ще се осигури още една пътна връзка с Република Северна Македония като се изгради трасе

Турция намали ДДС за туризма на 1%

Турция намали ДДС за туризма на 1%

В подкрепа на туристическия бранш, който беше един от най-засегнатите сектори от коронавируса, турското правителство обяви, че намалява данък добавена стойност (ДДС) от 8 на 1% за всички места за настаняване, ресторантите, музеите, кината и театрите, предаде economic.bg. Намаление има и при ДДС, който се плаща при отдаване под наем на имот - от 20

Браншът до Портних: Туристите  бягат заради блокадите, преговаряйте да се преместят

Браншът до Портних: Туристите бягат заради блокадите, преговаряйте да се преместят

Седем туристически асоциации са написали писмо до кмета на Варна Иван Портних, с което го молят да освободи централните кръстовища от блокадите на протестиращите. Според тях те отблъскват туристите и вече има отменени резервации. Браншът моли Портних да преговаря с протестиращите да изместят блокадите извън центъра

Ловците на 5 метра, докато стрелят, седнат ли да се веселят - с маски

Ловците на 5 метра, докато стрелят, седнат ли да се веселят - с маски

Право на лов имат 166 хил. българи, активните авджии са 40-45 хил. Ловният сезон за пъдпъдъци и гургулици ще започне в събота въпреки усложнената епидемиологична ситуация и продължаващата африканска чума по свинете. Ловните излети трябва да се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки в заповедите на министъра на здравеопазването

Лъчезар Борисов връчи 4 сертификата за инвестиции за 110 млн. лв.

Лъчезар Борисов връчи 4 сертификата за инвестиции за 110 млн. лв.

От началото на годината са сертифицирани инвестиции за над 415 млн. лв., които ще разкрият 2602 нови работни места, казва министърът на икономиката Министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи четири сертификата за инвестиции клас „А“,  стойността на проектите е в размер на 110 млн. лв. На церемонията в Министерството на икономиката присъстваха

Правителството дава 19 млн. лева на производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и с винени лозя

Правителството дава 19 млн. лева на производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и с винени лозя

Правителството ще подпомогне с близо 19 милиона лева производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и с винени лозя. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с представителите на браншовите организации от сектор „Плодове и зеленчуци“, в която участва също министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева

Танева: Бюджетът на земеделците става 106 млн. лева

Танева: Бюджетът на земеделците става 106 млн. лева

Когато започнаха тези процеси, ние предприехме поредица от мерки по отношение първо на осигуряването на нормалната работа на земеделските производители. За нас най-важното беше в началото на март. Това каза на брифинг земеделският министър Десислава Танева.  "Ще предоставим на българските земеделски производители 106 млн

Деница Сачева: Бонусът към пенсията може да продължи и през зимата

Деница Сачева: Бонусът към пенсията може да продължи и през зимата

Още акценти от интервюто с министъра на труда и социалната политика: Време е да  помислим за помощ за всяко дете, вместо сегашните 40 лева с подоходен критерий 4 пъти е увеличен за 10 г. бюджетът за хората с увреждания, над 926 млн. лв. е тази година Помощта за семейства при затворени заради COVID училища ще струва между 89 и 180 млн. лв

Бащата на Орлин от SpaceX: Работили са здраво, за да проверят всички системи за връщането

Бащата на Орлин от SpaceX: Работили са здраво, за да проверят всички системи за връщането

Капсулата “Дракон” на частната американска компания “Спейс Екс” се приводни с астронавтите на НАСА Дъг Хърли и Боб Бенкен в Мексиканския залив. Успешният край на мисията беше заключителният ключов тест за това дали космическият апарат на Илон Мъск може да транспортира астронавти до и от орбита - подвиг

Милиардерът Стивън Ло мести българския Лас Вегас край село Кътина

Милиардерът Стивън Ло мести българския Лас Вегас край село Кътина

Продал е голф комплекса в Равно поле на бизнесмена Мирослав Печев, който е собственик на хотели Проектът “Света София” при софийското село Мусачево, който трябваше да стане нещо като българския Лас Вегас, ще се мести при друго село - Кътина. Това става ясно от публикувания на фондовата борса финансов отчет на собственика на проекта “Кепитъл

Емил Хърсев: Засега България остава в периферията на рецесията в икономиката

Емил Хърсев: Засега България остава в периферията на рецесията в икономиката

Засега България остава в периферията на рецесията в европейската и световната икономика. Няма гаранция, икономиката е свързана и никой не може да остане изолиран, но по-бавно идват при нас нещата, но тези 7% спад, с които ни плашеха, няма да се случат в България. Това заяви финансистът Емил Хърсев пред Нова телевизия

Тръмп: Китай или Майкрософт да платят на САЩ дял продажбата на ТикТок

Тръмп: Китай или Майкрософт да платят на САЩ дял продажбата на ТикТок

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че американското правителство трябва да получи голям процент от приходите от евентуална сделка за преотстъпване от ТикТок на неговите операциите в САЩ на компанията Майкрософт, предаде Ройтерс. Пред репортери Тръмп каза, че САЩ искат да направят възможна всякаква сделка за продажба на притежаваното от Китай