Собственичка на две къщи за гости в атрактивното село Ковачевица ще връща 391 160 лв., получени като безвъзмездна помощ по Програмата за развитие на селските райони. Това реши Административният съд в Благоевград на първа инстанция. За фирмата на Красимира Дукинова е съставен акт от Държавен фонд "Земеделие" от 10 февруари т.г. за връщане на получената субсидия. Бизнесдамата е обжалвала в съда акта, но магистратите отхвърлиха жалбата й.

Парите били получени преди 5 г. по проект за изграждане, обзавеждане и оборудване на 2 вилни къщи в с. Ковачевица.

Експерти на фонда обаче преди година направили проверка на място и установили, че не е изпълнен заложения при подаването на проекта бизнес-план. За 2016 г. са реализирани приходи от нощувки 1725 лв. при заложени 200 хил. лв., което е 0,8% изпълнение. За 2017 г. са реализирани приходи от нощувки 6165 лв. при заложени в одобрения бизнес-план 200 000 лева, или изпълнение 3,08%. За 2018 г. са реализирани приходи от нощувки 2623.84 лева при заложени 200 000 лв., което е 1,31%. За трите години изпълнението е 1,76%.

Неизпълнението на предварително заложената в плана приходна част за три поредни години е ясна индикация, че средствата не са разходвани ефективно, категоричен е съдът. Къщите за гости са изградени, но е реализирана само малка част от заложените в бизнес-плана финансови резултати.

Като оправдание за изключително слабата посещаемост, е посочено, че районът е планински труднодостъпен, пътят не се почиствал по 3-4 месеца в годината и гостите са били възпрепятствани да посещават къщите за гости.

Съдът обаче не прие това като сериозна причина, защото не са представени доказателства за форсмажорни обстоятелства или непреодолима сила, водещи до невъзможност за изпълнение на условията по договора.

Не е изпълнено и задължението да се разкрият 4 работни места - едно управленско и три места за производствен персонал, но за 3 г. е наето само едно лице.

Жалбата на Красимира Дукинова е отхвърлена, а тя ще трябва да плати и 7729 лв. разноски на ДФ "Земеделие".,

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.