350 пъти над нормата нитрати, нитрити и амониев азот в канала

37 034 лв. обезщетение ще получи собственикът на стадото крави, умрели след водопой от канал на Марица. Управителният съвет на фонд “Земеделие” взе решение да бъде отпусната държавна помощ “де минимис” на Стоян Господинов за 28-те загинали животни, от които 20 крави, 1 бик и 7 телета.

Фермерът ще получи парите, за да може да възстанови дейността на стопанството и да не губи поминъка си, обясниха от фонда с шеф Васил Грудев.

“В пробите на водата от канала, който се влива в Марица, има доказани високи стойности на нитрати, нитрити и амониев азот над допустимите норми”, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който посети лично района на Хасково. С него беше и екоминистърът Емил Димитров, който уточни, че “превишението в колектора от химическия завод е 350-360 пъти над нормата”.

До края на вчерашния ден се очакваше поетапно да бъде възстановено водоподаването в 48-те населени места, които черпят вода от басейна на река Марица след Димитровград, ако резултатите от изпитанията са добри. Към момента първите излезли проби нямат отклонения по физико-химични показатели, в остатъци от пестициди и тежки метали. Въпреки това здравният министър предупреди, че водата ще може да се ползва само за битови нужди, но не и за пиене и готвене.

“Очакваме водата, която ще бъде пусната, да не е толкова бистра и да е замътена. Има възможност заради повишаване на налягането да има аварии”, каза проф. Ангелов. Камиони на Българския червен кръст са доставили вчера 80 хил. литра бутилирана вода.

Вчера следобед проф. Ангелов пусна лично чешмата в двора на частна къща в димитровградското село Златополе. И обобщи, че към този момент 3260 души вече имат вода, а населените места със спряно водоподаване намаляват с 10 до 38.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров пък съобщи, че пробите от повърхностните води на Марица в долното ѝ течение до напускането на реката на границите на България показват, че няма замърсяване. Затова и не се налагало да бъдат предупреждавани съседите от Турция.

“Установено е предприятие, което произвежда торове. Намерили сме остатъци от тях във водата, където са починали животните. Тези торове не влияят на рибите”, обясни още екоминистърът. След инцидента от канала са взети четири пъти проби, които показвали, че там вече тече чиста вода.

Каналът идва от най-големия завод за минерални торове у нас - “Неохим”. В момента той не работи, а е в капитален ремонт.

“24 часа” се свърза със служител на “Неохим”, който обеща да предаде молбата за становище от завода на прокуриста Стефан Димитров. До редакционното приключване на броя такова обаче не дойде.

Източникът на замърсяването на река Марица все още не е ясен, съобщиха от прокуратурата в Хасково. Проверявали се няколко предприятия в индустриалната зона. Според прокуратурата умрелите след водопой крави са отровени.