Над 107 хил. безработни са тръгнали на работа от началото на извънредното положение до сега. Това каза социалната министърка Деница Сачева от парламентарната трибуна в отговор на въпрос за държавните помощи в сектор "Гори и горско стопанство".

Най-много са наетите в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство", като тук преобладават сервитьорите и барманите. Следва "Преработващата промишленост", където преобладават работниците в производството на храни и напитки, както и шивачи. На трето място пък са търговците.

През юни се наблюдава спад от 22 хил.безработни спрямо май, отчете още Сачева.

Тя обясни, че 1427 души са останалите без работа в сектор "Гори и горско стопанство" от началото на кризата. Като в бюрата по труда те могат да намерят алтернативна работа. А експертите могат да ги насочат към различни обучения. Сачева напомни, че ЕК е имала условия при финансирането на 60/40 и разделение на финансирането на програмите. Социалното министерство вече работи по новия дизайн на мярката 60/40, който ще действа през последните три месеца. Ние сме готови тогава да предложим мерки, които да се отнасят конкретно за сектора "Гори и горско стопанство", каза още Сачева.

От 3 август стартира нова регионална програма, която ще осигури работа на 2039 безработни, които ще се наемат в подръжката на паркове и градини. За нея са предвидени 6,3 млн. лв.