Туроператорите ще трябва поименно да посочат клиента, за да получат пари

Всички държави от нашия регион с развит туризъм, които са преки конкуренти на България и не са членки на Европейския съюз, ползват от години насам помощ от държавните си бюджети за субсидиране на посещенията на чужди туристи.

Египет, Турция, дори Сърбия и Македония имат многогодишни програми, чрез които държавата подпомага било авиокомпании, било туроператори, които организират посещения, особено от пазари, които съответната държава смята за важни за нея. В Македония например има държавна помощ за автобусни компании, които докарват български туристи.

В Турция след срива на местния туристически пазар заради атентатите през 2016 г. държавата определи помощ в размер на 1500 до 9000 долара за полет, като най-високите суми са за програмите извън активния летен сезон. Също така плаща между 25 и 45 долара за всеки турист, докаран с круизен кораб, като точната сума също зависи от сезона.

От това лято Еврокомисията разреши на България, а и на много други държави от ЕС, чийто туризъм е съществена част от икономиката им, като Гърция, Хърватия, Испания и Италия,

да субсидират

поименно всеки

чужд турист

Буквално поименно, тъй като според правилата, чрез които нашите туроператори ще ползват помощта, те са длъжни да попълнят и специален чеклист, в който да впишат имената на пристигналия с чартърен полет турист, използвал услугата настаняване.

Субсидията е възможна благодарение на нотификацията на Еврокомисията, която бе получена преди седмица. За нея България кандидатства още през март, като по същото време вписа в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение правната възможност за отпускане на такава субсидия.

По силата на нотификацията страната ни има право да отпусне от бюджета си общо 55 млн. лв. за спасяването на туризма до 31 декември тази година, а за догодина ще кандидатства отново. Пресмятанията показват, че благодарение на тази помощ у нас ще дойдат към 795 хиляди чужди туристи. За сравнение, около 2,3 млн. от общо деветте милиона чужди туристи, които посетиха България през 2019 г., са дошли именно чрез чартърни полети, организирани от туроператори, и то от важни за нас пазари като Германия, Великобритания, Русия, страните от Вишеградската четворка и скандинавските държави.

Кандидатстването от страна на туроператорите за субсидията в България започна преди дни и в туристическото министерство, което ще я управлява, много фирми вече почнаха да задават въпроси.

Едно от най-важните неща, които трябва да се знаят, е, че за помощта има лимит и той е

800  хил. евро

за туроператор

в брутна стойност, т.е. преди приспадането на данъци и такси. Това е помощта, която може да получи туроператор на ниво група свързани лица. Т.е. ако една туристическа фирма има много дейности и примерно свързани лица сред нейните собственици притежават две или повече туроператорски фирми, всички те, взети заедно, не може да получат повече от 800  000 евро. За тази цел кандидатите подписват специална декларация, а туристическото министерство има право да прави проверки.

Помощта се предоставя на туроператори, които използват въздушни превозвачи с оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм. Този лиценз може да бъде издаден само от авиационните власти на страни от Европейския съюз.

Размерът на помощта е 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Помощта се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в страната ни, но само за полети с капацитет от не по-малко от 100 места.

Две много важни условия, които трябва да бъдат изпълнени от кандидатите, е те да нямат икономически затруднения отпреди 31 декември 2019 г., както и да не са получавали друга помощ от временните мерки, свързани с коронавируса.

Под икономически затруднения в случая се разбира това туроператорът да не е в процедура по несъстоятелност или да не отговаря по критериите на своята държава на условията за обявяване в несъстоятелност. Последното уточнение е заради обстоятелство, че от помощта могат да се възползват и туроператори, регистрирани в друга държава членка на ЕС, които предлагат туристически пакети за България и докарват туристите си с чартърни полети.

Освен това кандидатите не може да са предприятия, които са получили помощ за оздравяване и все още не са възстановили заема или не са прекратили гаранцията за него. Не трябва също да са получили помощ за преструктуриране и все още да са обект на план за преструктуриране.

Много важен за туроператорите, които действително пострадаха най-много от коронакризата, е въпросът кога може да получат парите от субсидията. Общото правило е, че документите, с които се кандидатства, се подават едва след извършването на конкретния полет. Ще се субсидират всички чартърни полети, извършени между 14 май и 31 декември 2020 г., като крайният срок за подаване на документите е 15 януари 2021 г.

Има и междинни индикативни срокове, но тяхното неспазване не е основание за отказ. За да се създаде по-добра организация, от туристическото министерство препоръчват за полетите между 14 май и 31 юли да се кандидатства до 30 август, за тези през август – до 30 септември, за септемврийските – до 30 октомври, а за тези през октомври – до 30 ноември.

Документите, с които се кандидатства за субсидията, вече са качени на сайта на ведомството. Става въпрос за общо 5 декларации и множество заверени копия от договори, например с авиокомпанията, копия от договорите за туристическите пакети, които докараните туристи ползват в България, и ред други.

Заявленията може да се подават и по електронен път, подписани с електронен подпис, но може и на хартиен носител или да бъдат пратени по пощата. С едно заявление може да се кандидатства за субсидията за няколко полета, например всички полети, които е осъществил даден туроператор през месеца.

Срокът между

подаването на

заявлението и

получаването на

парите е близо

два месеца

Първоначално специална комисия на туристическото министерство разглежда документите в 7-дневен срок, но ако в тях има непълноти или грешки, има право да изиска отстраняването им и тогава този срок спира да тече. За отстраняването кандидатът има 10 дни.

Ако всичко е наред, министърът на туризма издава заповед за отпускането на субсидията в 30-дневен срок от датата на кандидатстването. Превеждането на парите трябва да стане в 45-дневен срок от издаването на заповедта на туристическия министър. Заповедта всъщност е актът за предоставяне на държавната помощ, а отказът може да се обжалва по реда на Административнопроцесуалния кодекс. По силата на Закона за държавните помощи бенефициентът трябва да съхранява цялата документация за помощта в продължение на 10 години.

Туроператорите ще трябва

поименно да посочат

клиента, за да получат пари