1 млрд. лв. заем от Европейския инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица поиска правителството. В сряда министрите одобриха официалното искане на България до Европейската комисия и то трябва да бъде изпратено от социалната министърка Деница Сачева.

С парите от европейския инструмент, станал известен под абревиатурата SURE, ще се подпомогне бизнесът, за да запази заетостта на около 250 000 работници до края на тази година. Милиардът ще се изразходва по правителствената мярка 60/40, при която държавата поема 60 на сто от заплатата и осигуровките на работниците при затруднения на фирмите заради епидемията от COVID-19. Тази мярка влезе в сила от април 2020 г. и трябва да работи поне до началото на следващата, като общата подкрепа по нея се предвижда да е в размер на 1 млрд. лв. Досега парите се даваха от националния бюджет, но при отпускане на европейския заем, ще се ползват средствата от него. Преди да бъде взет заемът ще е нужна и ратификация от Народното събрание.

177 хил. служители и работници са подпомогнати по стария дизайн на мярката 60/40, обяви преди дни социалната министърка Деница Сачева в интервю за “24 часа”. При досегашните правила се подпомагаха компании от определени браншове, които имат поне 20% спад на приходите заради извънредното положение и извънредната епидемична обстановка.

От началото на август мярката работи по нови правила, като обхватът ѝ е разширен до почти всички фирми, пострадали от кризата заради коронавируса. За транспорта и туризма мярката е в съотношение 80/20, като към помощта от мярката се добавя и помощ от 290 лв. за заплатата на всеки работник.

Според Деница Сачева новият дизайн на мярката може да запази заетостта на 300 хил. души.

80/20 е и максималният размер на държавната помощ към бизнеса по инструмента SURE.