Европейската комисия обяви днес отпускането на първия транш от финансовата помощ за Хърватия в размер на 88,9 млн. евро от фонд „Солидарност“ на ЕС след разрушителното земетресение, засегнало Загреб и околностите му на 22 март 2020 г. Това съобщиха от пресцентъра на ЕК. 

Става дума за финансова помощ, която да подпомогне усилията на страната да се притече на помощ на населението и за възстановяването на основни инфраструктури и прекъснати услуги.

Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра заяви: „Хърватия и нейната столица пострадаха сериозно при едно от най-тежките природни бедствия през последните сто години, което доведе до много щети и безпорядък. Всичко това се случи в условията на карантина заради пандемията от коронавирус, която вече беше разстроила живота на населението. Днешното решение има за цел да облекчи товара за страната и доказва за пореден път, че в тези трудни времена в ЕС има солидарност.“

През следващите дни Хърватия ще получи авансово плащане, което е най-високото от досега изплащаните по линия на фонд „Солидарност“ на Европейския съюз.

Междувременно Комисията завършва анализа си на искането, отправено от хърватските власти, и ще предложи окончателен размер на помощта, който да бъде одобрен от Европейския парламент и от Съвета.

На 22 март 2020 г. столицата на Хърватия и нейните околности бяха разтърсени от тежко земетресение. Незабавно беше задействан Механизмът за гражданска защита на ЕС за спешно  изпращане на палатки, легла, матраци, отоплителни уреди и спални чували от Словения, Унгария, Австрия и Италия към засегнатите райони. Комисията осигури също така подкрепа за операциите по спасяване и оценка на щетите чрез услугата за управление на извънредни ситуации по програмата „Коперник“.

На 11 юни 2020 г. Хърватия подаде цялостно искане за помощ от фонд „Солидарност“ на ЕС в рамките на законово определения 12-седмичен срок от настъпването на бедствието.

Фонд „Солидарност“ на ЕС подпомага държавите — членки на ЕС, и страните кандидатки за присъединяване, като предлага финансова подкрепа след тежки природни бедствия.

От създаването си през 2002 г. фондът е бил използван при 88 бедствия след най-различни катастрофални събития като наводнения, горски пожари, земетресения, бури и суши.

Досега са били подпомогнати с над 5,5 млрд. евро 24 държави (23 държави членки и 1 страна кандидатка), някои от които многократно.

Като част от мерките на ЕС срещу пандемията от коронавирус и последвалата санитарна криза в обхвата на фонд „Солидарност“ наскоро бяха включени и сериозните извънредни ситуации от санитарен характер, а максималният размер на авансовото плащане беше увеличен от 30 на 100 млн. евро.