С 50,6% са скочили покупките на лаптопи на изплащане по време на коронакризата. Търсенето е било предимно на модели с по-добри характеристики. Затова и средната цена е по-висока с 32,1% в сравнение с най-купувания модел от първата половина на 2019 г. Така лаптопите се изкачват до 4-о място в класацията “Топ 10 на изплащане”, която се прави от “БНП Париба Лични финанси”.

Бумът в търсенето на лаптопи се обяснява с дистанционното обучение на децата и работата от дома в началото на пандемията. Най-купуваните модели са били с по-мощни процесори и видеокарти, по-добра резолюция на екрана и с голяма памет. През първата половина на 2020 г. средната цена на лаптопите на изплащане е била 650-700 лв. при 480-530 лв. година по-рано.

Българинът е купувал

и по-скъпи смартфони

Това всъщност е най-търсената стока на изплащане. Интересно наблюдение е, че най-купуваният модел е близо три пъти по-скъп в сравнение с победителя през 2019 г. През 2020 г. хората са кандидатствали за финансиране на покупката на смартфони със средна цена 1550-1600 лева, а година по-рано тя е била само 460-550 лв.

Тази тенденция се обяснява с радикалната промяна в използването на смартфоните. Тези устройства вече не са само за комуникация. Хората искат да притежават модерни смартфони с мощни камери, хубави екрани, възможност за директно свързване към телевизор или лаптоп, за бързо прехвърляне на данни и за изпълнение на сложни работни проекти по същия удобен начин, както и ако се работи на лаптопа в офиса.

В класацията “Топ 10 на изплащане”

пет от десетте стоки са

по-евтини тази година

спрямо победителите от първата половина на 2019 г. Това са пералните, обзавеждането за спалня, матраците, хладилниците и готварските печки. В същото време характеристиките на най-търсените модели са близки до тези година по-рано. Обясненията за тази тенденция са, че промоциите по време на кризата се отразиха върху средните цени и че в стремежа си да спестят пари хората предпочитаха сравнително по-стари модели, а не най-новите.

Най-значително намаление е отчетено при средната цена на обзавеждането за спалня. Най-търсеният модел през първата половина на 2020 г. струва 600-650 лв., а година по-рано средната цена е била 850-900 лв. Средната цена на хладилниците се е понижила от 730-780 лв. през 2019 г. до 600-650 лв. сега. Готварските печки са по-евтини с близо 100 лева и средната цена на най-търсения модел през последните 6 месеца е 700-750 лв.

Стоенето вкъщи в коронакризата е довело до значителен

ръст от 23,4% на онлайн

заявленията за покупка

на всякакви стоки на изплащане в периода януари-юни. Това показва, че българите много бързо са адаптирали потребителските си навици към новата ситуация.

Иначе като цяло заявленията за финансиране на стоки на изплащане са намалели в кризата. Най-големият спад е регистриран през март - с 20,4%, и април - 16,6 на сто, в сравнение със същите месеци на 2019 г. Въпреки това благодарение на добрия старт на годината - ръст от 8,33% през януари и бързото възстановяване на търсенето през май и юни, средното намаление за полугодието е само 6,6%. Тенденцията за бързо възстановяване продължава и през юли, като търсенето и през този месец е по-високо в сравнение с юли 2019 г.

Според анализа на данните със старта на кризата и въвеждането на извънредното положение българите са станали по-внимателни по отношение на личните си финанси и са отложили някои от плановете си за покупка. Освен това бяха затворени и големите търговски центрове, които се радват на силен интерес от клиентите. В резултат през март и април са отчетени спадове на броя на заявленията за финансиране на покупката на стоки на изплащане.

През май и юни

е наблюдавано бързо

възстановяване

на търсенето и всички магазини бяха отворени отново. По-високият брой на заявленията в сравнение с предишните два месеца се обяснява и с постепенното облекчаване на мерките от времето на карантината, отварянето на много бизнеси и факта, че много хора се върнаха на работа. Българите, които планираха покупки през предишните месеци, но нямаха възможност да ги реализират, са пазарували след отмяната на извънредното положение. Постепенният спад на безработицата също вероятно се е отразил положително.