„Търговията между Китай и Германия в момента се възстановява бързо. Всяка седмица между Дуйсбург и Китай пътуват по 45-60 влакови композиции, което е рекорден брой“, цитира думите на директора на финансовия отдел на Дуйсбург испанският вестник „Le Nationale“. Пандемията от новия коронавирус засегна значително глобалната търговия. Външната търговия на Китай обаче се развива много по-добре от предвиденото, както и в сравнение с останалите главни икономики в света. Данните показват, че износът на страната продължава да расте за поредни 4 месеца, като през юли за първи път увеличението бе двуцифрено. Що се отнася до вноса, той продължава да се покачва за поредни два месеца, което е израз за мощта и устойчивостта на китайската икономика, пише Радио Китай.

Според „Асошиейтед прес“, данните за износа на Китай през юли са знак, че втората икономика в света се възстановява от епидемията. В свой доклад холандската банка „ ING“ заяви, че китайският износ се е подобрил през юли спрямо месец по-рано. Увеличил се е износът не само на медицински консумативи, но на електроника, автомобили, дрехи и други стоки.

Възстановяването на китайския внос и износ е от полза и за световната индустриална верига. Според доклад на „McKinsey Global Institute“, Китай е най-големият вносител за 65 държави, както и най-предпочитаната дестинация за износ от 33 страни. Прекратяването на производството в Китай по време на епидемията доведе до спирането на производствените линии и в други държави, благодарение на което международната общност разбра по-добре статута на Китай в световната индустриална верига. Възстановяването на производството в страната се отрази положително и на световната индустрия.

На фона на сериозната епидемична ситуация и международна обстановка Китай полага всички усилия да стабилизира външната си търговия, което е полза и за целия свят. Предприетите от страната мерки допринасят за стабилното функциониране на световната индустриална верига и в същото време съдействат за възстановяването на световната икономика.