На Галинара навремето живеели само кокошки

Остров Галинара в италианската област Лигурия вече е собственост на 42-годишния магнат с украински произход Александър Богуслаев. Той брои за него 10 милиона евро и добави други 15 млн., за да придобие собственост и над сградите там.

Така живеещият в Монте Карло магнат си напазарува островче с приказни залези, което се намира на 1,5 км от отсрещния град Албенга и от 1989 г. е природен резерват. Водите под него достигат 12 метра дълбочина, а островът може да бъде достигнат от всеки по-опитен плувец. Дълъг е 470 метра, широк е 450 м и е висок 870 м.

Въпреки че открай време е частна собственост и от време на време само преминава от едни ръце в други, жителите на Албенга сега са твърдо решени да си го върнат. Островът “бъка” от история. Той носи името си от кокошките (на италиански gallina), които навремето го обитавали според древноримски писания.

В края на IV век на

него се приютява

свети Мартин от Тур,

затова в негова чест кръщават и местния манастир.

През 1162 г. на острова се укрива папа Александър III в опит да избяга от гоненията на Фридрих I Барбароса. През XIX век Галинара минава в частни ръце.

Първи негов собственик става банкерът от град Империя Леонардо Гасталди, който се самопровъзгласява за господар на острова.

През 60-те години на миналия век парчето земя е купено от индустриалеца от Генуа Рикардо Диана, а по-късно става собственост на група бизнесмени от Лигурия и Пиемонт. През цялото това време островът успява да запази почти непокътнати флората и фауната си.

На него е

пълно с маслинови

дървета, морски

пинии, евкалипти,

алое,

кактусови смокини. Тук гнездят и цели колонии от чайки и ястреби. Заради непокътнатия си див свят през 1989 г. островът е провъзгласен за природен резерват.  Галинара носи името си от кокошките, които живеели навремето на него.

Галинара носи името си от кокошките, които живеели навремето на него.

Така идва и средата на юли 2020 г., когато фамилиите, собственици на Галинара, обявяват, че са го продали на украински магнат, занимаващ се с покупко-продажба на имоти. Официално той е гражданин на Гренада, данъчния рай в Карибско море. Открай време обаче живее в Монте Карло.

Александър е син на 81-годишния милиардер Вячеслав Богуслаев, шеф на компанията “Мотор Сич” – един от най-големите производители на авиационни двигатели за самолети и хеликоптери на руската военна авиация.

Богуслаев реши да си купи и всичките седем сгради на острова, за които отдели други 15 млн. евро.

От тях

най-луксозна е

вилата с басейн, в

която е превърнат

бившият манастир

Един от бившите собственици казва пред италианските медии, че тайничко са се надявали да не се яви никой кандидат купувач. В крайна сметка обаче не можели да се противопоставят на продажбата.

Въпреки това новият украински собственик ще трябва да се бори и с италианската бюрокрация. Това е така, защото държавата, ако иска, може да се възползва от правото си да се откаже от сделката, тъй като островът е природен резерват. Такова право може да упражнят и област Лигурия и община Албенга.  Украински богаташ купи красивия италиански остров.

Украински богаташ купи красивия италиански остров.

Кметът на Албенга Рикардо Томатис обаче зове за сътрудничество и координация между различните власти, за

да може Галинара да

се ползва от всички

До 30 дни италианската държава може да влезе в играта, ако внесе 10 млн. евро на мястото на магната. След 60 дни пък това могат да направят област Лигурия и град Албенга, разбира се, ако намерят парите.

Местният шеф за Лигурия на природозащитниците от Световния фонд за природата също призовава да не се забравя фактът, че Галинара е парк и трябва да се защитят природните видове в него. През всичките години, откато островът е частна собственост, достъпът до него е бил почти невъзможен. Опасенията сега са обаче, че украинецът може да го превърне в луксозен курорт.

Най-малките късчета земя

са най-големите перли

Колкото по-малък е даден остров, толкова по-голямо е удоволствието от пребиваването на него. Тишина и спокойствие ви обгръщат отвсякъде. В Италия е пълно с миниостровчета, на които може да си общувате директно и единствено с природата.

Една от най-малките перли е Филикуди - 9,49 кв. км, част от Еолийския архипелаг до Сицилия, наричан понякога Липарски, в провинция Месина. Тук по никое време на годината няма да видите тълпи туристи, характерни за по-големите острови от архипелага.  На остров Филикуди

На остров Филикуди

В същото време

ще се насладите

на приказно море

и пейзажи

Островчето е с вулканичен произход. Само част от него е обитаема – има 270 жители. За да се насладите най-пълно на панорамите, е най-добре да го обиколите с лодка. Тук е рай и за любителите на гмурканията, тъй като водите са изумруденозелени.

Аликуди е друг миниостров от архипелага – 5,10 кв. км. На него живеят 100 души. Тук също човек може да си прекара ваканция под знака на самотната красота. На острова се извисява връх Фило дел Арпа, който е угаснал вулкан. На Аликуди живеят стотина души.
СНИМКИ: УИКИПЕДИЯ

На Аликуди живеят стотина души. СНИМКИ: УИКИПЕДИЯ
Само източният му склон е обитаем и там са пръснати домовете на жителите. Основно средство за транспорт е мулето. Има един-единствен хотел, който обаче е супермодерен и е с няколко апартамента.

Истинско бижу е и Джанутри (2,6 кв. км), част от Тосканския архипелаг в провинция Пиомбино. Характерно за това островче е, че има форма на полумесец. Красотата му е дива, както и природата в него. Пълно е с пещери около скалистото му крайбрежие.  Остров Джанутри

Остров Джанутри

Част от Тосканския архипелаг е и остров Монте Кристо (10,4 кв. км), който се намира почти по средата между Италия и Корсика. Той е част от провинция Ливорно.

Тук се развива част

от романа “Граф

Монте Кристо”

на Александър Дюма – според него на острова е скрито съкровище в абатството “Сан Мамилиано”. Стара легенда разказва, че името на острова произлиза от V век. Тогава епископът на Палермо Мамилиано, за да избяга от преследвания, се приютява на острова, където надвива пазещия го дракон. След това основава манастир и дава на острова името Монте Кристо.  Монте Кристо става известен благодарение на романа на Александър Дюма.

Монте Кристо става известен благодарение на романа на Александър Дюма.

Много са легендите, разказващи за нападения на пирати и заровени съкровища. В действителност Монте Кристо е островче с невероятни залези и море. Той е природен резерват и за посещаването му е необходимо първо да се подаде молба до горските служби, които се грижат за него.

Италия има над 800 острова,

само 80-ина са обитаеми

Италия разполага с над 800 острова – от морски до речни и езерни. Общата им повърхност надхвърля 50 000 кв. км. Едва 80-ина обаче са обитаеми. Най-големите са Сицилия и Сардиния, които са и отделни области.  Уличка в Катания на остров Сицилия
СНИМКА: АЛЕКСАНДРА КОСТАДИНОВА

Уличка в Катания на остров Сицилия СНИМКА: АЛЕКСАНДРА КОСТАДИНОВА

В края на миналата година в Италия бяха обявени за продажба три острова. В луксозното издание на “Кристис” за недвижими имоти беше пусната обява за о. Порто Ротондо в Сардиния, чиято цена обаче не беше обявена публично. Обграденото от синьо-зелено море парче земя с бял плаж в сърцето на Изумруденото крайбрежие заема 4 хектара. Имотът върху него е 650 кв. м. На практика това е яхтклуб с частно пристанище за лодки.  Остров Порто Ротондо

Остров Порто Ротондо

Освен него се предлагаше и о. Раваярина до град Гориция. Островът, известен като долината на рибарите, се намира в лагуната на Градо и има свое малко частно пристанище. Намира се на 54 мили от Венеция и разполага с всички възможни лицензи за риболов, земеделие, почивка и хотелска дейност. Отсреща са хърватските острови в Адриатическо море.

Пак с необявена за публиката цена беше пуснат за продажба и островът на жените - Изола деле фемине. Той се намира на няколко крачки от Сицилия, обхваща 15 хектара и е идеален за любителите на тишината и дискретността. Има си собствен залив с пясък, който може да се ползва като частен плаж и като пристанище. Изола деле фемине - островът на жените

Изола деле фемине - островът на жените
Палермо е само на 15 км разстояние. Водата е прозрачна и синя, флората и фауната са диви. Произходът на острова води към древноримската епоха.