Фоновите индекси на Уолстрийт отбелязват солидни понижение, след като акциите на технологичните гиганти, които през последните седмици достигаха все нови и нови рекордни върхове, са подложени на агресивни разпродажби, предаде БНР.

Поредното повишаване на молбите за помощи през безработица през последната седмица и отслабването на активността в сферата на услугите на САЩ през август пък засилиха страховете за бавно и продължително икономическо възстановяване от коронавирусната криза, което оказа допълнително негативно влияние на пазарите на акции.

Три часа след старта на днешната търговия индексът DJIA се понижава с над 500 пункта (с близо 2%), широкият индекс S&P500 с 2,75%, а технологичният индекс Nasdaq Composite пада с над 4%.

Този спад е факт, след като в сряда индексът DJIA нарасна с 1,6%, доближавайки на по-малко от 2% своя рекорден връх от февруари, докато индексите S&P500 и Nasdaq се повишиха съответно с 1,5% и с 1%, затваряйки в сряда в нови рекордни върхове.

Днешният силен спад на Уолстрийт е провокиран от агресивни разпродажби на акциите на американските технологични гиганти, чието силно възходящо движение през последните седмици и месеци беше в основата и на общия подем на американските пазари на акции.

Съмненията относно по-нататъшни фискални стимули от страна на законодателите във Вашингтон може би са един от факторите, които обезсърчават инвеститорите, залагащи в последно време на постигане на сделка между републиканци и демократите по-късно този месец, която да предложи допълнително облекчаване на американските потребители и на бизнеса и допълнителни средства за инвестиции в акции. Във вторник обаче председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че демократите и републиканците все още имат „сериозни различия“.

Инвеститорите също така може би обмислят ротация на техните активи във водещите технологични акции към акции на по-широкия фондов пазар с надеждата, че това ще укрепи основите на възходящото борсово рали.

Акциите и на петте водещи технологични компании, известни като на FAANG, поевтиняват с над 4-5%, като на Apple падат с 5,25%, на Amazon с 4,25%, на Facebook с 5,1%, на Netflix - с 4,1% и на компанията-майка на Google - Alphabet - 4,4%. Акциите на друга огромна по пазарна капитализация компания като Microsoft също се сриват с над 5%.

Продължава и силният спад на акциите на Tesla за трета поредна сесия на търговия, като на този етап те поевтиняват с 6,6 на сто.

Силният спад на Уолстрийт доведе до натиск от продажби и на европейските фондови борси в края на търговията на стария континент, като индексът S&P500 затвори с понижение от 1,4%, немският индекс DAX 30 падна също с 1,4%, френският CAC 40 с 0,45%, а британският FTSE100 - с 1,52%.