След снижението през тази година заради пандемията от коронавирус брутният вътрешен продукт /БВП/ на Сърбия може да се върне към растеж до 6 процента през 2021 г., прогнозира в интервю за ТАСС управителят на централната банка на Сърбия Йоргованка Табакович.

Тя каза, че инвестиционният цикъл, който Сърбия е започнала през 2015 г., е дал пълни резултати през 2018 и 2019 г., когато страната е постигнала икономически растеж средно 4,3 процента. Въпреки пандемията през първото тримесечие на тази година високият икономически растеж е продължил, а през второто тримесечие икономическата активност се е забавила заради необходимите медико-санитарни мерки, но снижението е било едно от най-малките в Европа, посочи Табакович. Тя изрази очакване тази година БВП на Сърбия да се свие с 1,5 процента, а следващата година да бъде постигна растеж от около 6 процента, предава БТА.

"Ако Сърбия постигне такъв резултат, а в момента данните са по-добри от очакваното, има голяма вероятност това да бъде най-добрият резултат от всички страни в Европа", каза управителят на сръбската централна банка.

Според Табакович ключово значение за бързото възстановяване на сръбската икономика е имал пакетът от антикризисни мерки на правителството и централната банка на стойност над 12 процента от БВП. Благодарение на тези мерки пандемията на практика не е повлияла на пазара на труда, търговският оборот на дребно се намира на по-високо ниво в сравнение с периода преди пандемията, а индустриалното производство е компенсирало повече от три четвърти от загубите си от март и април, изтъкна тя.