Лидерите на страните от ЕС са предложили на Китай сътрудничество в създаването на ваксина срещу новия коронавирус. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, предаде ТАСС.

"Казахме на Китай, че развитието и производството на ваксина трябва да протича в сътрудничество, в глобално сътрудничество", заяви той след края на срещата на върха ЕС-Китай

На свой ред председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че ЕС очаква, че Китай ще се присъедини към международните усилия за създаването и производството на ваксина срещу коронавируса, както и ще участва в усилията на Световната здравна организация за изучаване на причините за възникване на настоящата пандемия, предаде БТА.

Също така ЕС предложи днес на Китай да изпрати независими наблюдатели в китайския регион Синцзян, в който Пекин е обвинен, че е организирал мащабно преследване срещу мюсюлманското уйгурско малцинство. 

"Отново повторихме нашето безпокойство относно отношението на Китай към малцинствата в Синцзян и Тибет. Ние поискахме достъп на независими наблюдатели в Синцзян", каза Мишел след края на срещата, на която бяха обсъдени и европейските безпокойства относно съдбата на Хонконг.