Най-голям е при горивата и машините

За периода януари-юли 2020 г. от България са изнесени стоки и услуги за 31,1 млрд. лв. Това е спад със 7,5% в сравнение със същия период на м.г., съобщи НСИ. При вноса също има спад, и то по-голям - 12,8% на годишна база, но дори с него стойността на вноса е малко по-висока - 33,2 млрд. лв.

Спадът в износа от България на годишна база леко намалява в сравнение с предходните месеци. Най-резкият беше през май - с 20,4% в сравнение с май 2019 г. За второто тримесечие беше с 14,7%. Най-рязък е спадът при горивата и при машините. През първите 7 месеца на 2020 г. от нашата страна са били изнесени горива и моторни масла за 1,1 млрд. лв., но през същия период на 2019 г. този износ е бил за 4,9 млрд. лв.

Машиностроенето също е пострадало, но по-леко - от 8,8 млрд. лв. м.г. сега износът на тези продукти е 7,8 млрд. лв. Износът на сурови продукти, на храни и на химически вещества обаче расте на годишна база (виж графиката).

Спадът на износа на машиностроителни продукти почти изцяло е свързан с производството на авточасти. Любопитното е, че държави като Германия, Чехия и Словения, които са големи автомобилопроизводители и за които работят почти изцяло производителите на авточасти в България, също бележат голям спад в износа, съществена част от който се формира от автомобилите. Този спад обаче е бил много по-силен в началото на пандемията в сравнение със сега, личи от данните на Евростат. Рекордьори по спад сега са Люксембург с 29 и Франция с 21% спад на годишна база.