Планът "Урсула" ще защитава от шашми европарите (Обзор)

  • 0
authorАвтор: 24 часа

ЕК зове за минимална заплата във всички членки ще 

Защита на европейските пари от измами и корупция, създаване на санкционен режим, аналогичен на американския “закон Магнитски”, намаляване на въглеродните емисии на ЕС с 55% до 2030 г. и минимална работна заплата във всички страни членки.

Това са част от приоритетите на Еврокомисията, представени от шефката ѝ Урсула фон дер Лайен в първата ѝ годишна реч “За състоянието на съюза” пред Европарламента. Всяка година през септември ЕК дава отчет за постигнатото до момента и представя плановете си за следващите 12 месеца.

Урсула фон дер Лайен потвърди ангажимента на институцията към обвързването на фондовете от следващия многогодишен бюджет на ЕС с върховенството на закона. Темата се появи около час след началото на речта ѝ, често прекъсвана от аплодисменти.

“Комисията отдава най-високо значение на върховенството на закона. Затова ще гарантираме, че парите от бюджета и от “Следващо поколение ЕС” ще бъдат защитени срещу всякакви измами, корупция и конфликт на интереси. Това не подлежи на преговори”, каза шефката на ЕК. Преди края на месеца комисията ще излезе с доклад за правовата държава - ранно средство за откриване на проблеми, което да е отправна точка за всички членки, “за да няма отстъпление от общите принципи”, добави Фон дер Лайен.

В речта си тя заяви, че

Русия

систематично

опитва да

елиминира

опозиционните

активисти

и политици както в страната, така и извън нея. Шефката на ЕК определи отравянето на опозиционера Алексей Навални като “модел от зловредни дейности, който не е единичен случай, не се променя и нито една тръба няма да го промени”. Погрешно е да се смята, че газопроводът “Северен поток 2” ще помогне за подобряването на връзките между ЕС и Русия, каза тя.

“ЕС е на страната на хората в Беларус. Ние всички се развълнувахме от куража на тези хора, които мирно се събраха на площад “Независимост” и знаем, че става въпрос за брутален отговор на правителството. Хората в Беларус не са пионки в нечия табла за шах”, каза Фон дер Лайен и обяви, че в ЕС ще бъде създаден санкционен режим, аналогичен на американския “закон Магнитски”. ЕК вече е разработила конкретни предложения, предвиждайки санкции за нарушители на човешките права и участници в мащабни корупционни схеми по света. Фон дер Лайен подчерта, че

дъмпинговите

заплати

опорочават

стойността

на труда,

наказват предприемачите, които плащат добри заплати, и изкривяват честната конкуренция в общия пазар. “Всеки трябва да има достъп до минимална заплата или чрез колективно договаряне, или чрез установена по закон минимална заплата”, подчерта германката. И добави, че самата тя е силен привърженик на колективното договаряне. Очаква се ЕК да излезе с предложение за подкрепа на държавите членки за създаване на наредба за минимална работна заплата.

Фон дер Лайен обяви и амбициозни климатични цели. Сред тях е намаляване на въглеродните емисии до 55% до 2030 г. Сега целта е през следващото десетилетие емисиите да бъдат ограничени с 40%.

“Осъзнавам, че увеличаване от 40 на 55% е много за някои и малко за други”, каза председателката на ЕК и допълни, че новата цел, ако бъде одобрена от държавите членки, ще върне ЕС на пътя към целта за нулеви емисии до 2050 г.

Според Фон дер Лайен анализите на колегите ѝ потвърждават, че

намаляване на

емисиите с 55%

до 2030 г. е

възможно

Изпълнението на тази цел ще изисква големи инвестиции в енергетиката, индустрията и транспорта. Предвидено е 37% от средствата от пакета за възстановяване на ЕС след пандемията от COVID-19 на стойност 750 млрд. евро.

Урсула фон дер Лайен отбеляза, че Европа е тръгнала към кръгова икономика. При прехода към по-добър климат никоя от държавите няма да бъде изоставена и само заедно страните ще успеят.

Според нея няма по-голяма необходимост от ускорение, когато става въпрос за бъдещето на планетата.

“От ледниците в Алпите до пожарите в Орегон - виждаме как природата се връща в нашето ежедневие. Жадуваме за чист въздух. Европейският зелен курс е нашият план за зелено преобразувание”, обясни тя.

Председателката на ЕК не пропусна да критикува управляващите в Полша за политиките им спрямо ЛГБТ общността (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални - б.р.). В началото на 2020 г. в много градове в страната бяха въведени “зони, свободни от ЛГБТ”, а управляващата партия “Право и справедливост” от години води открита кампания срещу хората с различна сексуална ориентация.

“Зоните, свободни от ЛГБТ, са зони, лишени от човечност. А те нямат място в нашия съюз”, заяви Фон дер Лайен.

Тя съобщи, че ЕК ще представи стратегия за защита на правата на хората от тази група и ще настоява за взаимно признаване на семейните отношения в държавите от ЕС. Сега някои страни признават браковете и съжителствата между хора от един и същи пол и разрешават те да бъдат родители, но други не. Това води до ситуации, в които две жени могат да бъдат признати като родители на едно дете в Белгия, но ако отидат в Полша, няма да имат същите права.

“Ако си родител

в една държава,

си родител

във всяка”,

заяви по този повод Фон дер Лайен.

Председателката на ЕК настоя Турция да не прави никакви опити да заплашва съседите си в конфликта във връзка с проучванията за газови находища в Източното Средиземноморие, които я противопоставиха на Гърция.

“Да, Турция се намира в район, в който имаше безпокойства. И да, тя прие милиони бежанци, за което ние плащаме значителна финансова помощ. Но нищо не оправдава опитите за заплашване на нейните съседи”, каза тя.

По думите на Фон дер Лайен ЕК ще предложи

стратегия

за бъдещето

на Шенген

“Въз основа на общия пазар европейската промишленост осигурява препитание за милиони. Темповете се ускоряват - когато конкуренцията търпи промени, ние не бива да изоставаме. Благодарение на всичко това Европа ще се изправи на крака”, каза още тя.

Урсула фон дер Лайен говори за европейски облак, технологии, изкуствен интелект и по-сигурна цифрова идентичност. Тя отбеляза, че в момента 40% от селските райони нямат достъп до бърз интернет. ЕК има намерение да инвестира 8 млрд. евро в производството от ЕС на собствени суперкомпютри за постигане на дигитален суверенитет, каза още фон дер Лайен.

ЕК подкрепя идеята на Паси и Борисов за общ здравен съюз

Да създадем общ здравен съюз! Това призова шефката на Еврокомисията. Тя предложи увеличаване на разходите за здравеопазване и научноизследователска дейност. В началото на септември премиерът Бойко Борисов се зае да изпрати писмо до шефката на ЕК и да я запознае с плана на Соломон Паси за общ европейски здравен щит.

Борисов първо лансира идеята пред лидерите на Стратегическия форум в Блед, Словения. Предложението бе да се въведат единни протоколи за действие в ЕС при обща заплаха за здравето на гражданите, както и определянето на санитарни зони и протоколи за действие.

През юни проектът за общ здравен щит, лансиран още в началото на април от Соломон Паси и екип от още 27 български и чуждестранни капацитети, получи подкрепа от Германия. Тогава германският министър на здравеопазването Йенс Спан нарече идеята “нещо като здравно НАТО”, чрез което да се осигурява взаимопомощ по време на кризисни ситуации като пандемията с коронавируса. Преди това пък Соломон Паси го определи като “медицински Шенген”.

“В последните няколко месеца духът на съюза беше поставен пред тежко изпитание. Изразявам почит към онези, които спасяваха човешки животи през последните месеци”, започна речта си Урсула фон дер Лайен и добави, че сме станали свидетели на крехкостта на нашата цивилизация.

“Нужно е да създадем Единен европейски здравен съюз. За да се превърне той в реалност, предлагам увеличаване на бюджетната обезпеченост. Ще предложим да се дадат повече правомощия на Европейската агенция по лекарствата и ще изградим Европейска агенция за съвременни биомедицински изследвания и разработки”, добави председателката на ЕК. Фон дер Лайен пое ангажимент да работи за гарантиране, че новата програма “ЕС за здравеопазване” ще устои на изпитанията на времето.

По повод пандемията шефката на ЕК подчерта, че национализмът на тема ваксина поставя в риск здравето на хората. “Откриването на ваксина не е достатъчно. Трябва да следим за това гражданите на Европа и на целия свят да имат достъп до нея. Никой от нас няма да е в безопасност, докато всички не бъдем в безопасност”, заяви Фон дер Лайен.

Евродепутати искат реакция от ЕК на протестите у нас

Орязани бюджети за следващите години не са начин за глобално лидерство, заяви лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев след речта на шефката на ЕК “За състоянието на съюза”.

“Вече повече от два месеца хиляди граждани протестират за тези ценности, за които говорите - за отчетно правителство, за прозрачност и демокрация. Те очакват гласът им да бъде чут в ЕС и да има реакция. Призовавам ви да действате по този начин”, каза Станишев.

Чуждестранни евродепутати също споменаха България. “Що се отнася за онези, които се борят за демокрацията в България и другаде, всичко това трябва да бъде подкрепено”, каза Ска Келер от групата на Зелените.

“Хората в България протестират от месеци срещу безнаказаността и корупцията, а Еврокомисията не забелязва нищо”, коментира евродепутатът от Европейската зелена партия Свен Гиголд. “Виждаме, че не само лагерът (“Мория” на о. Лесбос - б.р.) горя в пламъци, но горят в пламъци и европейските закони. Европа нарушава собствените си правила, същото важи и за България”, добави германският евродепутат.

Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на ЕП официално зададе 29 въпроса към българските власти. Сред запитванията, публикувани на сайта на ЕП, са дали прокуратурата разследва сигнала за пране на пари в Барселона, в който е замесено името на Бойко Борисов. Има и въпрос за изтеклите записи с глас, приличащ на този на премиера.

Най-четени

Махат синия талон от шофьорската книжка

Махат синия талон от шофьорската книжка

Глобата за нарушения на пътя с 30% отстъпка, ако се плати до 14 дни Вземат книжката и при неплатена “Гражданска отговорност” Синият талон, който в момента се издава заедно с шофьорската книжка, да отпадне. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които правителството прие в сряда. А за вече издадените талони отпада задължението

Данъчните се отказват да следят всеки лев от оборота на търговци

Данъчните се отказват да следят всеки лев от оборота на търговци

Промяната става с нови текстове в Закона за ДДС От финансовото министерство мотивират отпадането на новите изисквания с това, че въпреки непрекъснатия диалог и приети множество предложения за прецизиране на разпоредбите, все още имало правила, които водят до противоречия Не пипат налози догодина, правят технически промени в данъчните

"Луфтханза" обмисля да се откаже от най-големите си пътнически самолети

"Луфтханза" обмисля да се откаже от най-големите си пътнически самолети

Германската авиокомпания "Луфтханза" планира да се откаже от най-големите си пътнически самолети, тъй като задълбочава намаляването на флота си, създавайки възможности за допълнителни съкращения на работни места, съобщава Bloomberg, цитирайки хора, запознати с въпроса, предаде "България он еър". "Луфтханза" разглежда възможностите за отказ от

След бума на насажденията с орехи субсидията за тях спря

След бума на насажденията с орехи субсидията за тях спря

Засегнати са производителите на всички черупкови плодове, обещават им помощ за зимните пръскания Производителите на лешници, бадеми и орехи са сред малкото подсектори в земеделието ни, които са без почти никакво подпомагане. “Черупковите също сме овощен вид, но за разлика от другите плодове, нямаме нито обвързана подкрепа, нито “де минимис”

Министър Борисов: За първи път имаме мапинг на българската индустрия

Министър Борисов: За първи път имаме мапинг на българската индустрия

За първи път в България имаме мапинг на българската индустрия. Това беше една идея на Министерството на икономиката за обединяване на икономическа карта на българския бизнес. Днес можем да дадем началото на тази инициатива заедно с партньорството между Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Аутомотив Клъстер България

Вдигат 1,1 млн. пенсии, които сега са до 400 лв. (Обзор)

Вдигат 1,1 млн. пенсии, които сега са до 400 лв. (Обзор)

Засяга тези, отпуснати до края на 2014 г. За да се преизчислят на всички с доход от 2015 г., ще струва 133 млн. на месец Поне 1,1 млн. пенсионери да получат увеличение на доходите чрез преизчисление на пенсиите им. На този вариант се е спряла засега социалната министърка Деница Сачева, стана ясно от нейно изявление в четвъртък

Държавата обмисля дали бонусът към пенсията да продължи или да има преиндексация

Държавата обмисля дали бонусът към пенсията да продължи или да има преиндексация

Държавата предлага за догодина линията на бедност у нас да е 369 лв., което е с 6 лв. повече от 2020 г. Държавата обмисля дали бонусът от 50 лв. към пенсията да продължи и през зимата или да има преиндексация на част пенсиите. Това съобщи социалната министърка Деница Сачева след заседание на тристранката

Осъдиха Бар Рафаели на общественополезна дейност за укриване на данъци

Осъдиха Бар Рафаели на общественополезна дейност за укриване на данъци

Съд в Тел Авив осъди супермодела Бар Рафаели на девет месеца общественополезна дейност за укриване на данъци, а майка й Ципи - на 16 месеца затвор, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА. Съгласно сключеното по-рано споразумение двете трябва да платят по 2,5 милиона шекела (730 000 щатски долара), предава БТА

Вижте до кои държави пътуваме без ограничения

Вижте до кои държави пътуваме без ограничения

Едва до пет европейски държави българите могат да пътуват без ограничения в момента, показват данни на Ситуационния център на Министерството на външните работи (МВнР), предава Канал3. Карантина и PCR пък ще са ни необходими, за да пътешестваме из шест дестинации, разположени на трите континента – Европа, Азия и Северна Америка

Военните строят 200 000 кв. м апартаменти в София

Военните строят 200 000 кв. м апартаменти в София

Два големи терена за застрояване предлага Министерството на отбраната на частни инвеститори. Това стана ясно от изслушване на вицепремиера Красимир Каракачанов в парламентарната комисия по отбрана. В момента се изготвят подробни устройствени планове за два имота в София и през януари ще бъде обявена процедура за избор на строител

Най-коментирани

Сачева: До края на септември ще стане ясно какво правим с пенсиите

Сачева: До края на септември ще стане ясно какво правим с пенсиите

Обсъждат се няколко варианта за индексация на пенсиите, която да е в сила от началото на следващата година, каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Очаква се яснота за индексация на пенсиите да има до края на септември, за да може разходът да бъде включен в бюджета

Махат синия талон от шофьорската книжка

Махат синия талон от шофьорската книжка

Глобата за нарушения на пътя с 30% отстъпка, ако се плати до 14 дни Вземат книжката и при неплатена “Гражданска отговорност” Синият талон, който в момента се издава заедно с шофьорската книжка, да отпадне. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които правителството прие в сряда. А за вече издадените талони отпада задължението

Дания подкрепя ново обсъждане на съдбата на "Северен поток-2"

Дания подкрепя ново обсъждане на съдбата на "Северен поток-2"

Датският премиер Мете Фредериксен подкрепи започването на нови дискусии за съдбата на газопровода "Северен поток-2", предадоха ТАСС и Франс прес. На 6 юли 2019 г. Дания стана последната от страните, през чиято акватория трябва да премине съоръжението, която даде разрешение за строителството му. Проектът вече е изпълнен на 93 процента и

Вижте до кои държави пътуваме без ограничения

Вижте до кои държави пътуваме без ограничения

Едва до пет европейски държави българите могат да пътуват без ограничения в момента, показват данни на Ситуационния център на Министерството на външните работи (МВнР), предава Канал3. Карантина и PCR пък ще са ни необходими, за да пътешестваме из шест дестинации, разположени на трите континента – Европа, Азия и Северна Америка

Строим с Румъния велоалея по поречието на Дунав

Строим с Румъния велоалея по поречието на Дунав

Велоалея по поречието на река Дунав, част от маршрута Euro Velo 6, пълно предпроектно проучване за изграждане на нови мостове и транспортни връзки между България и Румъния и финансова помощ за малкия и среден бизнес в граничните области на двете държави. Това са трите стратегически направления, които ще бъдат предложени за финансиране от

Държавата обмисля дали бонусът към пенсията да продължи или да има преиндексация

Държавата обмисля дали бонусът към пенсията да продължи или да има преиндексация

Държавата предлага за догодина линията на бедност у нас да е 369 лв., което е с 6 лв. повече от 2020 г. Държавата обмисля дали бонусът от 50 лв. към пенсията да продължи и през зимата или да има преиндексация на част пенсиите. Това съобщи социалната министърка Деница Сачева след заседание на тристранката

Министър Борисов: За първи път имаме мапинг на българската индустрия

Министър Борисов: За първи път имаме мапинг на българската индустрия

За първи път в България имаме мапинг на българската индустрия. Това беше една идея на Министерството на икономиката за обединяване на икономическа карта на българския бизнес. Днес можем да дадем началото на тази инициатива заедно с партньорството между Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Аутомотив Клъстер България

Армия и полиция ще могат да стрелят по глигани

Армия и полиция ще могат да стрелят по глигани

Намаляват гаранцията на ловните концесионери, за да купят едър дивеч Армия и полиция ще могат да се включат в санитарния отстрел на диви прасета при усложнена епидемиологична обстановка от африканска чума по свинете. Това предвиждат промени в закона за лова, пуснати за обществено обсъждане. Освен от двете силови ведомства в масовото избиване на

Финансов експерт: Омръзна ми да говорят за България като за страна от Третия свят

Финансов експерт: Омръзна ми да говорят за България като за страна от Третия свят

"Омръзна ми в Америка да говорят за България като за страна от Третия свят. България далеч не е бедна държава", твърди Дино Дион. Финансовият експерт е роден в Пловдив, но емигрира още през 1990-те. Днес живее в Ню Йорк, пише "Дойче веле". “България далеч не е бедна държава” - така финансовият експерт Дино Дион отговаря в американската платформа

Столичната топлофикация удължи срока за обжалване на сметките до 30 септември

Столичната топлофикация удължи срока за обжалване на сметките до 30 септември

Дружеството се съобрази с препоръките на министър Теменужка Петкова „Топлофикация София“  удължава срока за обжалване на изравнителните сметки до 30 септември 2020 г. в изпълнение на препоръката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, съобщават от дружеството. На заседание на парламентарната комисия за контрол на КЕВР тя съобщи

Армия и полиция ще могат да стрелят по глигани

Армия и полиция ще могат да стрелят по глигани

Намаляват гаранцията на ловните концесионери, за да купят едър дивеч Армия и полиция ще могат да се включат в санитарния отстрел на диви прасета при усложнена епидемиологична обстановка от африканска чума по свинете. Това предвиждат промени в закона за лова, пуснати за обществено обсъждане. Освен от двете силови ведомства в масовото избиване на

Въвеждат се по-строги изисквания към имитиращите млечни продукти

Въвеждат се по-строги изисквания към имитиращите млечни продукти

Въвеждат се по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни, в производството на които са използвани имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, съобщи земеделското министерство. Това предвижда проект на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, публикуван за обществено обсъждане

Софиянци платили 10 млн. лв. повече данъци въпреки кризата

Софиянци платили 10 млн. лв. повече данъци въпреки кризата

С 30 млн. лв. по-малко обаче са постъпленията от такси за детски градини и строителни разрешителни 10 млн. лв. повече местни данъци са платили софиянци въпреки коронакризата. Наблюдава се добра събираемост при приходите от данъци - те са 256,5 млн. лв. към края на август, съобщи зам.-кметът на София по финансите Дончо Барбалов

Износ на авокадо от Алания за България

Износ на авокадо от Алания за България

Освен с морето и плажовете си турският средиземноморски курорт Алания, окръг Анталия, се слави и с добива на авокадо. Отглеждането и износът на този плод е важен дял от търговско-икономическата сфера. 45 хиляди хектара са заети с насаждения на авокадо, от които се добиват 70 млн. броя, съобщи председателят на задругата на производителите на

Сачева: До края на септември ще стане ясно какво правим с пенсиите

Сачева: До края на септември ще стане ясно какво правим с пенсиите

Обсъждат се няколко варианта за индексация на пенсиите, която да е в сила от началото на следващата година, каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Очаква се яснота за индексация на пенсиите да има до края на септември, за да може разходът да бъде включен в бюджета

НАП: На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации

НАП: На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации

На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации от физическите и юридическите лица. Гражданите и фирмите имат възможност еднократно да коригират данните, посочени в годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица и формуляра за облагане с корпоративни данъци на юридическите

Военните строят 200 000 кв. м апартаменти в София

Военните строят 200 000 кв. м апартаменти в София

Два големи терена за застрояване предлага Министерството на отбраната на частни инвеститори. Това стана ясно от изслушване на вицепремиера Красимир Каракачанов в парламентарната комисия по отбрана. В момента се изготвят подробни устройствени планове за два имота в София и през януари ще бъде обявена процедура за избор на строител

Вдигат с 10% субсидиите за лозарите

Вдигат с 10% субсидиите за лозарите

Почти 10 млн. лв. “де минимис” получиха 7252-ма фермери С по 10% ще се увеличи финансовото подпомагане по 5 мерки от лозаро-винарската програма. Това предвижда промяна в наредба на земеделското министерство, пусната за обществено обсъждане. Субсидията за “Преструктуриране и конверсия на лозя” се вдига от 80 на 90% за проекти

Вдигат 1,1 млн. пенсии, които сега са до 400 лв. (Обзор)

Вдигат 1,1 млн. пенсии, които сега са до 400 лв. (Обзор)

Засяга тези, отпуснати до края на 2014 г. За да се преизчислят на всички с доход от 2015 г., ще струва 133 млн. на месец Поне 1,1 млн. пенсионери да получат увеличение на доходите чрез преизчисление на пенсиите им. На този вариант се е спряла засега социалната министърка Деница Сачева, стана ясно от нейно изявление в четвъртък

Ако родител на дете под карантина е в неплатен отпуск, има право на помощ

Ако родител на дете под карантина е в неплатен отпуск, има право на помощ

Ако сте родител на дете под карантина, имате право за периода на престоя на детето у дома да излезете в платен годишен отпуск, или ако нямате възможност за такъв - в неплатен. Това се посочва в публикация на Министерството на труда и социалната политика във Фейсбук. В случай, че излезете в неплатен отпуск