29 хиляди души ще са необходими на Националния статистически институт (НСИ), за да се извърши преброяването на населението и жилищния фонд, което ще се проведе между 22 януари и 15 февруари догодина, съобщиха от НСИ.

23 хиляди човека ще са самите преброители, а 6 хиляди човека ще са контрольори, които проверяват резултатите от свършената работа. НСИ, чийто председател е Сергей Цветарски, вече започна да набира кандидати за тези две временни длъжности, като те ще може да подават документи до 30 октомври в общината, в която искат да са преброители или контрольори.

От кандидатите се иска да имат поне средно образование, занятие в икономическата и финансовата сфера, с технически познания и практикуващи социални дейности и администрация, както и студенти. Те трябва да бъдат комуникативни. Преброителите ще работят между 8 и 20 часа включително в събота и неделя през двете седмици, в които трае преброяването. Те ще преминат кратко обучение и ще подпишат декларация за опазване в тайна на получената информация.

Според сайта на НСИ тарифата за заплащане е по 2,50 лв. на преброено лице и отделно по 1 лв. на апартамент. Когато преброяваният е извършил всичко предварително по интернет, заплащането за събиране на уникалния код, който е генерирал сайтът, се заплаща на преброителя по 80 ст.

Отделно от това на преброителите ще се заплаща попълването на двете допълнителни анкетни карти, което става само по желание на преброяваните - за намеренията за мигриране и за намеренията за раждане и отглеждане на деца. За първата ще се плащат по 4 лв., а за втората - по 5,50 лв. на карта. В един преброителен участък ще има средно 200-250 лица и 80 жилища.