Засяга тези, отпуснати до края на 2014 г.

За да се преизчислят на всички с доход от 2015 г., ще струва 133 млн. на месец

Поне 1,1 млн. пенсионери да получат увеличение на доходите чрез преизчисление на пенсиите им. На този вариант се е спряла засега социалната министърка Деница Сачева, стана ясно от нейно изявление в четвъртък.

Преизчислението на пенсиите ще се обсъжда от коалиционния съвет на ГЕРБ и “Обединени патриоти” като алтернатива на бонусите от по 50 лв., които правителството раздаде през август, септември и октомври на всички пенсионери. Заедно с преизчислението ще бъде одобрено и увеличение на минималната пенсия на 300 лв. от началото на следващата година. В момента най-ниската е 250 лв.

“Има два-три варианта, но е въпрос на политическо решение. Моето виждане като социален министър е, че

трябва да се

преизчислят

по-ниските

пенсии, за

да се запази

справедливостта

и структурата на пенсионния модел”, обясни социалната министърка Деница Сачева.

В момента бюджетът дава по 106 млн. лв. месечно за добавка от 50 лв. на всички пенсионери.

“Това е около 1,2 млрд. лв. годишно, а със същата сума биха могли да бъдат преизчислени пенсиите на 1,1 млн. пенсионери, така че да се направи баланс между пенсиите на хората, които са се пенсионирали след 2015 г., и тези, които са се пенсионирали преди това”, обясни социалният министър пред bTV.

Увеличението по описаната от министър Сачева схема ще засегне всички пенсии, които до момента са в размер до 400 лв. и са отпуснати до края на 2014 г. Точно такъв вариант е разработван в Националния осигурителен институт за предстоящото заседание на коалиционния съвет, съобщи източник от НОИ. За останалите пенсионери, които са получили пенсии от началото на 2015 г. преизчисляване няма да е възможно, тъй като те са изчислени вече на по-голям осигурителен доход.

Все още стоят на масата и вариантите само да бъдат увеличени минималните пенсии до 300 лв. и да продължи раздаването на по 50 лв. на всеки пенсионер поне за трите месеца до края на годината и първите три в началото на 2021 г.

В подкрепа на преизчислението обаче в четвъртък се изказа и вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Той обаче уточни, че засега политическата договорка е само за вдигане на минималната пенсия на 300 лв.

Националният осигурителен институт ще трябва да разработи и вариант за преизчисление на всички пенсии, отпуснати до края на 2014 г. с осигурителния доход от 2015 г., за да се види дали бюджетът може да си позволи и такова увеличение. При този вариант вече преизчислението би трябвало да засегне над 2 млн. пенсионери, тоест почти всички, които имат пенсия за осигурителен стаж и възраст. А извън него ще останат около 100 хил. души.

Сметките на НОИ през миналата година показаха, че необходимият ресурс за преизчисляването на всички стари пенсии

със средния

осигурителен

доход от 2015 г.

е около

133,3 млн. лв.

на месец,

или 1,6 млрд. лв. на година. Това също няма да вдигне пенсиите на всички, защото ще засегне около 74% от пенсионерите.

Един от проблемите е, че през последните години правителството вдига само минималната пенсия, а останалите се увеличават по швейцарското правило. Това нарушава и принципите на осигурителната система. Другият е, че има все по-голяма ножица между старите и новите пенсии. Така разликата между хора с еднакъв принос към системата може да стигне около 200 лв. само защото са се пенсионирали сега, а не преди 10 г.

Последното преизчисление на пенсиите бе през 2008 г. с дохода от 2007 г.