В млечните продукти може да има най-много 20 на сто сухо мляко

Най-много до 60% ще се ограничи водата в сиренето. Това предвижда наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, пусната за обществено обсъждане от министерството на земеделието.

В нея е записано, че сухото вещество в сиренето трябва да бъде не по-малко от 40%, като маслеността в него също не може да е по-ниска от 40 на сто. Съотношението между суроватъчен протеин и казеин пък не трябва да превишава това в млякото. Продуктите, които не отговарят на тези изисквания, вече няма да имат право да слагат на етикетите си, че са “сирене”, а може да се продават като имитиращи.

До промяната се стигна, след като през август изследване на “Активни потребители” установи, че в 26 от 30 проби евтино сирене водното съдържание е над 62%. Затова и от асоциацията внесоха искане в земеделското министерство да се промени наредбата. Според шефа на “Активни потребители” Богомил Николов водата категорично е изместила палмата в сиренето менте. Опасното обаче било, че за да се задържи толкова много вода, се използвали добавки като трансглутаминаза, която е известна като лепило за месо и по принцип е забранена за използване в млечни продукти.

Както “24 часа” писа, млекопреработватели предупреждават, че с високото водно съдържание реално потребителите купуват скъпа вода по 10 лв. литъра и всъщност сиренето реално също излиза 14-15 лв./кг, колкото е и при спазване на традиционната технология. По БДС водата в бялото саламурено сирене може да е най-много 54%.

От земеделското министерство коментираха, че ограничението от максимум 60% вода е съобразено с изискванията на “Кодекс Алиментариус” - международно признати стандарти, които са създадени за защита на здравето на потребителите и осигуряване на честни практики при търговията с храни.

Наредбата за млечните продукти, която се преиздава заради влезлия наскоро нов закон за храните, въвежда и по-строги изисквания към етикетирането на храни, в производството на които са използвани имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко. С предложените изменения се въвежда изискването върху етикета на продукт или за приготвена храна, съдържащи имитиращ продукт, наличието на такъв да бъде посочено изрично.

В случай че храната не е опакована предварително, изискването следва да се изпълнява, като информацията за вложения имитиращ продукт трябва да бъде налична на мястото на продажбата или предлагането.

В наредбата е написано, че сиренето менте трябва да се предлага в обектите за търговия с храни, предварително опаковани от производителя, на отделни щандове или на обособени за целта места, различни от тези, на които се предлагат млечните продукти, и ясно обозначени с надпис “имитиращи продукти”.

Регламентът за млечните продукти допуска в тях да има и до 20% сухо мляко. За сирена с по-дълъг период на зреене от над 60 дни е възможно и използване на сурово мляко, което не отговаря на изискванията по показателите “общ брой микроорганизми” и “общ брой соматични клетки”.

Срокът на общественото обсъждане на нормативния документ е до 19 октомври.