В края на ноември ще пуснем отсечката на АМ "Хемус" от Търговище за Варна. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията на строителните дейности по АМ "Хемус" в участъка Ловеч – Плевен. По думите му само в този участък в Плевенско работят над 1000 машини.

„По цялото трасе от Велико Търново до София не може да си представите какво правят българските строители от цялата страна. Огромен напредък има. Тунелът и мостът се минават за по 10 секунди. Машините са накацали по скатовете. Като се каже Дунавска равнина и хората мислят, че е равно, но трябва да минете, за да видите какво е. В края на ноември ще пуснем отсечката от Търговище за Варна и сега 30 км от Търново. При Видин се строи много, както и в отсечката при Ботевград“, посочи Борисов.

"Никой преди нас дори не си е помислял да построи АМ "Хемус". Ние ще я направим и ще я оставим за поколенията. През 2024 г. от София до Варна ще се пътува само по магистрала, финансирането е осигурено, процесът е необратим. С "Хемус" и пътя Ботевград - Видин Северна България само за няколко години ще догони Южна България по развитие" - това написа във фейсбук премиерът.

Над 4000 души работят на трасетата на "Хемус", подчерта още той в социалната мрежа. Цялостното доизграждане на автомагистралата до 2024 г. е основен приоритет в Управленската програма на правителството, тъй като бъдещето на Северна България и модернизирането на региона е свързано именно със строителството на „Хемус“, което ще осигури бърза и безопасна пътна комуникация между София и Варна. Ето защо сме осигурили целия необходим финансов ресурс за "Хемус". Изграждането на магистралата е необратим процес, по думите на Бойко Борисов.

"България е много красива, но и е трудна за строителство. Само на единия от трите подучастъци на отсечката от пътен възел "Боаза" до разклона Плевен-Ловеч има 4 големи пътни съоръжения. На първия мост, който е над р. Вит, основите вече са готови, пилотите са отлети, започва и поставянето на панелите за горното строене", написа още премиерът.

АМ "Хемус" ("Боаза" - разклон Плевен-Ловеч)
АМ "Хемус" ("Боаза" - разклон Плевен-Ловеч)